Verra onaylı karbon sertifikaları EPİAŞ’ta işlem görecek

Doğrulanmış Karbon Standardı (VCS) Programını yöneten Verra onaylı karbon kredileri, Türkiye enerji piyasası EPİAŞ platformunda işlem görecek. Konuyla ilgili anlaşmaya VCS CEO'su Mandy Rambharos ve EPİAŞ CEO'su Taha Meli Arvas imza koydu

Enerji Günlüğü - Enerji Pisaları İşletme Anonim Şirketi EPİAŞ, enerji borsası bünyesinde karbon piyasası açılmasına yönelik hazırlıklarını sürdürüyor. EPİAŞ, iklim eylemi ve sürdürülebilir kalkınma alanında dünyanın önde gelen standart belirleyicisi konumundaki Verra ile bir stratejik işbirliğine gidiyor.

EPİAŞ ve Verra CEO’ları konuyla ilgili Mutabakat Belgesini Climate Week NYC etkinliğinde bir araya gelerek imza altına alındı. Varılan mutabakat, Verra onaylı karbon kredilerinin EPİAŞ platformunda alınıp satılmasına imkan tanıyacak. EPİAŞ, borsa tabanlı gönüllü karbon kredisi ticaretine ek olarak, Verra ile olan işbirliği kapsamında potansiyel piyasa katılımcıları için farkındalığı arttırmaya yönelik atölyeler düzenleyecek. 

EPİAŞ CEO’su Taha Meli Arvas “Bu anlaşmayla, dünyada gönüllü karbon kredilerinin ilk borsa tabanlı ticaretini EPİAŞ’ta sağlamayı amaçlıyoruz. Bu karbon kredisi düzenleyen kurumların kayıt sistemleri ile entegre, ticarete konu kredilerin varlığını doğrulayan ve sorunsuz bir şekilde ticaretine izin veren merkezi bir karşı taraf hizmeti anlamına gelecek” dedi. 

Taha Meli Arvas, atılan yeni adımın EPİAŞ bünyesindeki çevresel piyasalardaki ürün çeşitliliğini artırarak piyasa katılımcılarının VERRA kredilerine erişmesine olanak tanıyacağının altını çizdi. 

Verra İcra Kurulu Başkanı Mandy Rambharos da anlaşmayla, Verra onaylı kredileri EPİAŞ’ın platformuna entegre ederek, Türkiye’nin gönüllü karbon piyasasının güvenilirliğini ve şeffaflığını artırmayı ve eğitim atölyeleri aracılığıyla daha fazla katılım sağlamayı amaçladıklarını söyledi. Rambharos, “Bu iş birliğinin hem piyasalar hem de genel anlamda Türkiye’deki iklim eylemi çabalarının üzerinde yaratacağı olumlu etkiyi görmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz” ifadelerini kullandı. 

Türkiye’de ilk borsa tabanlı gönüllü karbon kredisi ticaretinin önümüzdeki haftalarda başlaması bekleniyor. 

Karbon kredileri, sera gazı emisyonlarında doğrulanmış azalmaları temsil ediyor. Borsa aracılığıyla karbon ticaretinin kolaylaşmasıyla, hem alıcıların hem de satıcıların organize, verimli ve şeffaf bir piyasadan faydalanabileceği belirtiliyor. 

Enerji Günlüğü