Venezuela Ağustos’ta petrol ihracatını arttırdı

Venezuela, petrol ve petrol yan ürünleri ihracatını Ağustos ayında Temmuz’a göre %37 oranında arttırdı.

Enerji Günlüğü - Venezuela, petrol ve petrol yan ürünleri ihracatını Ağustos ayında Temmuz’a göre %37; geçen yıl Ağustos’a göre işse %22 oranında arttırdı. 

Venezuela devlet petrol ve doğalgaz şirketi Petroleos de Venezuela S.A.’nın (PDVSA) verilerine göre, Ağustos ayında ülkeden yapılan petrol ve petrol yan ürünleri ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre %22; Temmuz 2022’ye göre de %37 oranında arttı. 

Akaryakıt, metanol ve petrol koku ihracatındaki artış, ABD yaptırımları ve sık sık meydana gelen elektrik ve gaz kesintileri nedeniyle inişli çıkışlı bir seyir izlemekle beraber; yükseliş trendine devam ediyor. 

ÜRETİM VE RAFİNASYONDA TEKNİK SORUNLAR

Yaptırımlar ithalatçı ülkeleri sıkıştırırken, PDVSA’ya ait tesislerde meydana gelen arızalar, ülkedeki üretim süreçlerine zarar veriyor. Şirket mekanik arızalar, elektrik kesintileri ve en önemli tesislerinde yaptırımlara dayalı oluşan stoklama sorunları yüzünden; Merey ham petrolünün işlenip harmanlandığı 5 tesisin üçünde geçici durdurma uygulamıştı. Sorunlar giderildikçe bu tesislerden bazıları tekrar devreye girdi. 

Ağustos 2022’de Venezuela limanlarından günde 760.710 varil ham petrol ile rafine ürün ve yaklaşık 256.000 ton yan ürün ihraç edildi. Ağustos ayına ilişkin ihracat miktarı, Temmuz ayına göre yaklaşık %37; 2021 yılının aynı dönemine göre de %22 oranında arttı. 

Venezuela’dan petrol ihracatının ana destinasyonu Çin Halk Cumhuriyeti. Malezya gibi reeksport lokasyonlarına giden petrolün bir kısmı da yine Çin’e gidiyor. ABD bu gerekçeyle Malezya gibi aktarma destinasyonlarını yaptırım kapsamında almakla tehdit etmişti. Yaptırımlar, Venezuela’daki etkisini çok sert biçimde Ocak 2022’de göstermiş, ülkeden ihraç edilen petrol miktarı keskin bir düşüş sergilemişti

YAPTIRIMLAR STOKLAMADA SORUN YARATIYOR

PDVSA, Ağustos’taki ihracat artışına paralel olarak önemli üretim bölgesi Orinoco Kuşağı'ndaki üretim ve rafinasyon operasyonlarını sürdürdü. Ancak stok sorunları da devam ediyor. Temmuz’da 8,99 milyon varil olan yüksek kalite petrol stokları Ağustos sonu itibarıyla 10,7 milyon varile yükseldi. 

YAPTIRIMLARA BATILI ŞİRKETLERDEN DE DİRENÇ VAR

Dünya petrol piyasalarında Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle tetiklenen kriz ABD ve İngiltere’nin başı çektiği ülkelerin yaptırım kabiliyetini de sıkıştırıyor. ABD’li petrol devi Chevron, Venezuela’nın petrol ticaretinde daha önce edindiği ayrıcalıkları yeniden kazanmak amacıyla, ABD Hazinesi’nden lisans yenileme talebinde bulundu. Şirket hala cevap bekliyor. 

İtalyan Eni ile İspanyol Repsol de geçen Mayıs’ta; Venezuela’nın bekleyen borçlarını telafi etmek amacıyla petrol ticareti yapabilmek için ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yetki almıştı. Ancak PDVSA, Temmuz ayında bu 2 şirkete yapılan teslimatları durdurdu.