Enerji Günlüğü - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), İstanbul Maden ve Metaller İhracatçıları Birliği (İMMİB) ile Yıldız Teknik Üniversitesi işbirliği gerçekleşen Uluslararası Markalaşma Programı ilk mezunlarını verdi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), İstanbul Maden ve Metaller İhracatçıları Birliği (İMMİB) ile Yıldız Teknik Üniversitesi işbirliği gerçekleşen Uluslararası Markalaşma Programı ilk mezunlarını verdi. 3.5 ay süren eğitimin ardından mezun olanlar, YTÜ Beşiktaş Kampüsünde gerçekleştirilen törenle sertifikalarını aldılar.
Programın açılışında konuşan TİM Başkan Vekili ve İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Öztiryaki, Türkiye’nin artık her alanda, daha çok üreterek ucuz satan değil, markalı ve kaliteli ürünlerini yüksek fiyatla satan ülke olmayı kendisine ilk edinmesi gerektiğini söyledi.
“Bölgenin Çin’i değil Avrupası olmalıyız”
Bu yıl ilk mezunlarını veren Uluslararası Markalaşma Programı’nın Turquality programının eşleniği olarak hazırlandığını bildiren Tahsin Öztiryaki sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye’nin 2023 hedefinde yer alan 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmak, endüstrinin katma değeri yüksek, inovatif ürünler üretmesinden geçiyor. Birilerinin yaptığını daha ucuza üreterek piyasada tutunmak ve izleyici olmak gündemimizde olmamalı. Ürün çeşitlemesinde farklılıklar yaratan, piyasalara yenilikler getiren “Marka” firmalar çıkarmalıyız. Tüm sektörlerde, başkasının yaptığının daha mükemmelini yapan, piyasanın belirleyicisi, oyun kurucusu olmalıyız. Yani biz bölgenin Çin’i değil Avrupa’sı olmalıyız. Yıldız Teknik Üniversitesi ile başlattığımız Uluslararası Markalaşma Programı, bu alanda attığımız adımlardan birisidir. Program, katılan kişilerin ve firmaların bakış açısını değiştirecek, iş hayatında daha geniş bir çerçeveden bakmasını sağlayacak ve geleceğin markalarının yaratılmasında temel oluşturacaktır.”
Metalik Fikirler’e 30 üniversite davet edildi
Türkiye’de uzun yıllar kağıt üzerinde kalan üniversite sanayi işbirliğinin son yıllarda etkin bir şekilde günlük hayatımıza girdiğini belirten İDDMİB Başkanı Tahsin Öztiryaki, “ Geçtiğimiz yıl ilkini gerçekleştirdiğimiz Metalik Fikirler Proje yarışmasına sektör, girişimci, akademik ve öğrenci kategorilerinde 410 başvuru ile bu alanda bir rekor kırdık. Dereceye giren projelerimizi parasal ödüllerin yanında sektörle buluşturduk. Bu projeleri satın alan ihracatçı firmalarımız oldu. Bu yıl Türkiye’nin seçkin 30 üniversitesinde, rektörlerini ve fakülte dekanların, bölüm başkanlarını bizzat yerlerinde ziyaret ederek yarışmamızın ikincisin anlattık. Hem akademik çevreyi hem de üniversite öğrencilerimizi Metalik Fikirler Proje yarışmalarına davet ettik. İDDMİB olarak, sektörde ürün farklılaştırması başta olmak üzere, aynı zamanda üretim teknolojilerini de içine alacak şekliyle sanayicimizi her alanda geliştirecek destekleyici programlar üretmeye çalışıyoruz” dedi.
Endüstriyel tasarımcılar Meslek Okulu’ndan yetişiyor
Konuşmasında Türkiye’de bir ilk olan İMMİB Endüstriyel Tasarım Meslek Okulu’ndan da söz eden Öztiryaki, İstikrarla büyüyen ekonomiler olmanın yolunun tasarlayan, marka işletmelerin sayılarının artmasından geçtiğini vurguladı. Öztiryaki, Yıldız Teknik üniversitesi ile gerçekleştirdikleri uluslararası Markalaşma Programı’nın ilk mezunlarını vermesinden büyük mutluluk duyduğunu, bu tür çalışmaların gerek YTÜ ile gerekse diğer üniversiteler ile de devam edeceğini söyledi.
Sanayiye kapımız her zaman açık
Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.İsmail Yüksek ise yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Üniversite sanayi işbirliği en yoğun uygulama alanımız olup Teknoparklarımızla, pratik uygulama programları ve laboratuvarlarımız ile üniversitemizi, tüm fakülteleri ile üretim ve hizmet sektörünü buluşturmaya çalışıyoruz. Bugün YTÜ, bu tarz programları en yoğun bir şekilde uygulayan üniversitelerden biridir. Bilgi ve akademik birikimlerimizle üreten sektöre destek her zaman önceliğimizdir. Bu her iki tarafın da gelişimi için önemlidir. Buradan mezun olan yönetici arkadaşlarımızın çalıştığı firmalar ne kadar büyür ve gelişirse biz de lisans ve yüksek lisans programlarımızdan o kadar daha fazla öğrencilerimize istihdam alanı yaratmış oluruz.”