UBS petrol talebinde 10 milyon varil/gün düşüş bekliyor

İsviçreli finans devi UBS, 2020 ikinci çeyreğinde küresel petrol talebinin günde 10 milyon varil azalmasını bekliyor.

Enerji Günlüğü - İsviçreli finans devi UBS, 2020 ikinci çeyreğinde küresel petrol talebinin günde 10 milyon varil azalmasını bekliyor.

İsviçre merkezli banka ve dünyanın en büyük finans şirketlerinden biri olan UBS, 2020 yılının ikinci çeyreğine ilişkin petrol talebi tahminini açıkladı. UBS, ikinci çeyrekte küresel petrol talebinin günde 10 milyon varil azalmasını beklediğini açıkladı. 

Petrol stoklarının depolama kapasitesini aşmaması için ikinci çeyrekte Brent ve Batı Teksas petrolümde fiyatın 20 dolar/varilin altında işlem görmesi gerekiyor. 

NİSAN AYI İÇİN KARAMSAR ÖNGÖRÜLER

Öte yandan petrol sektörünün önde gelen isimlerinden Dan Yergin, global petrol piyasasının "çifte kriz" ile karşı karşıya olduğunu, OPEC+ ittifakının çökmesinin yanı sıra dünya ekonomisinde yavaşlamanın talebi çökerttiğini söyledi. "Arabalar yollarda değil, uçaklar havada değil, fabrikalar çalışmıyor, insanlar işe gitmiyor" diye konuşan Yergin, "Nisan ayında, petrol talebinde 20 milyon varil/gün düşüş görebiliriz" dedi. 

Böyle bir şeyin daha önce hiç yaşanmadığını ifade eden Yergin, talepte beklenen düşüşün 2008 krizinde yaşanandan 6 kat daha büyük olduğuna dikkat çekti.

TRAFİGURA: NİSAN AYINDA TALEP ÜÇTE BİR ORANINDA AZALABİLİR

Global emtia tüccarı Trafigura'nın baş ekonomisti Saad Rahim de, koronavirüs nedeniyle global ekonominin neredeyse durma noktasına geldiğini belirterek, dünya petrol talebinin Nisan ayında 30 milyon varil/günden fazla düşebileceğini bildirdi. Bu, global petrol sektöründen bir ismin talepte azalmaya yönelik olarak yaptığı en yüksek tahmin oldu. 

Yaptığı değerlendirmede, "Trump, Putin ile enerji konusunda konuşacağını söylediğinde piyasalarda toparlanma görebilirsiniz, ancak bunun için çok geç kalındı" ifadelerini kullanan Rahim, petrol fiyatlarında düşüşün Suudi Arabistan ile Rusya arasındaki piyasa payı savaşı ile ilişkisinin kalmadığını, düşüşün temelinde dünya genelinde neredeyse 3 milyar insanın koronavirüs nedeniyle karantinada olmalarının etkili olduğunu vurguladı. 

Global rafineri üretiminin hali hazırda 7-8 milyon varil/gün azaldığını belirten Rahim, gelecek 2 haftada veya sonrasında üretim kısıntısının 12-13 milyon varil/güne çıkabileceğini ifade etti.