Enerji Günlüğü - Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın Akdeniz ve Karadeniz'deki petrol ve gaz arama çalışmaları küresel kriz nedeniyle siparişleri düşen gemi üreticilerine umut oldu. Tersaneler, Türkiye'nin günlük 1 milyon $'a kiraladığı platformların inşası için harekete geçti.
Sabah Gazetesi'nden Betül Alakent'in haberine göre dünyada geçen yıl offshore inşasına 160 milyar dolar harcandığını dile getiren Gemi İnşaat Sanayicileri Birliği Başkanı Murat Kıran, "TPAO Ege ve Akdeniz'de sismik haritaları çıkarmaya devam ediyor. Enerji Bakanlığı bu alanda ciddi çalışmalar yürütüyor. Offshore inşaları gemi sanayi için çıkış noktası olacak" dedi.
ORTAKLIK GELİŞTİREBİLİRİZ
Türkiye'nin offshore pazarından hiç pay alamadığını dile getiren Kıran, "Bunun için referansa ihtiyacımız var. Eğer ülkemizde gemi sanayicileri olarak bu platformları kurarsak referansımız olacak" dedi. Brezilya'daki Petrobras ve Transpetro'nun kurduğuna benzer bir offshore şirketi oluşturulabileceğini söyleyen Kıran, "Türk tersaneleri platform kurup, bunun için destek gemileri inşa edilebilir" diye konuştu. Kıran, bu konuda dünyada söz sahibi firmalarla ortaklık geliştirilebileceğini de vurguladı. TPAO bünyesinde Transpetro benzeri bir şirket kurulup, makine parkı oluşturulabileceğini söyleyen Kıran, "Bu filo, Enerji Bakanlığı'nın bölgedeki faaliyetlerinde kullanılabilecek ve gerektiğinde kiralanabilecek. Böylelikle, gemi inşa sanayimiz milyon dolarların döndüğü bu dev markette referansa sahip olacak" dedi.
KAPASİTEMİZ YETERLİ
Türki ye'de offshore platformlarına bakım ve onarım hizmeti verildiğini söyleyen Murat Kıran, "Üç tersanemiz bu platformlar için çalışıyor. Ayrıca 10 tersanemiz de bu tür projeleri yapabilecek kapasiteye sahip" diye konuştu. Birden fazla tersanenin bir araya gelmesiyle bu sayının artabileceğini söyleyen Kıran, şöyle dedi: "İnşası devam eden gemi ve platformların yüzde 7'si cironun yüzde 26'sına tekabül ediyor. Yani gemi inşa sanayinde işlem gören her dört liranın bir lirası offshore marketine ait." Kıran, dünyada en büyük filonun Kuzey Amerika ve Meksika'da olduğunu da sözlerine ekledi.
GÜNLÜK KİRA 1 MİLYON DOLAR
Türkiye petrol ve gaz aramaları için birçok ülkeden kiralama yöntemiyle platform getiriyor. Bunlara günlük 250 bin dolardan 1 milyon dolara kadar kira ödüyor. Bu da 1.3 milyar dolar ayrılan petrol arama faaliyetleri içinde ciddi bir maliyet oluşturuyor.
İRAN'A GEMİ SATIŞI YOK
İran'ın petrol ve doğalgaz borcuna karşılık gemi istediği haberinin doğru olmadığını söyleyen Murat Kıran, "İran yıllardır Türkiye'den gemi almak istiyor. Fakat son uygulamalarla bu alışverişin zor olduğu ortaya çıktı" dedi.