Enerji Günlüğü – Türkiye, Azerbaycan ve Türkmenistan Dışişleri Bakanları üçlü toplantısında Türkmenistan doğalgazının Hazar Denizi üzerinden Avrupa’ya taşınması konusu ele alındı.
Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Azerbaycan ve Türkmenistan Dışişleri bakanlarıyla Bakü’de gerçekleştirdiği ve başta enerji olmak üzere her türlü işbirliğini arttırmayı öngören görüşme sonrası yapılan ortak basın toplantısında, Avrasya doğu-batı koridoru bağlamında sadece üç ülke için değil, bütün bölgeye katkısı olacak projeleri masaya yatırdıklarını ve bu işbirliğinin bölgesel barışa da katkı sağlayacağına inandığını ifade etti.
Görüşmelerde enerji, ulaştırma ve kültür alanları başta olmak üzere işbirliği konularını ele aldıklarını vurgulayan Davutoğlu, her yıl iki kez görüşme kararı aldıklarını söyleyerek, bu toplantıların cumhurbaşkanları ve bakanlar düzeyinde de yapılmasının planlandığını da sözlerine ekledi.
ENERJİ, ULAŞTIRMA VE KÜLTÜR PROJELERİ ÖNE ÇIKTI
Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov da Bakü’de ilk kez üç ülke arasında bu formatta toplantı yapıldığını vurgulayarak üç ülke arasında siyaset, ekonomi, kültür, enerji, turizm, spor ve diğer alanlarda işbirliğini geliştirme kararı aldıklarını belirtti.
Konuşmasına Azerbaycan lehçesiyle başlayan Türkmenistan Dışişleri Bakanı Raşid Meredov da üç ülke dışişleri bakanların ele aldığı konulardan enerji, ulaştırma ve kültür projelerinin öne çıktığını söyledi.
Davutoğlu üçlü toplantısı öncesi, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile de görüştü. Görüşmede, Ukrayna krizi öncelikli olmak üzere bölgesel sorunlar ele alındı.
TÜRKMEN GAZININ AVRUPA’YA ULAŞMASI
Ukrayna krizi sonrasında Rus doğalgazına alternatif arayışında olan Avrupa, 32 trilyon metreküp doğalgaz rezerviyle dünyanın dördüncü büyük rezervlerine sahip olan Türkmenistan ile de yakından ilgileniyor. Ancak bu konuda bazı engeller bulunuyor. Hazar Denizi’nde kıyısı olan Azerbaycan ile kıta sahanlığı ve statü konusunda süren anlaşmazlık da, projenin ilerleyememesinin en önemli sebepleri arasında.
Yılda 80 milyar metreküp üretilen ve çoğu Çin, Rusya ve Kazakistan’a ihraç edilen Türkmen gazının Trans-Hazar Doğalgaz Boru Hattı projesi ile Hazar Denizi üzerinden Azerbaycan’a ve Türkiye’ye,oradan da Avrupa’ya ulaştırılmasına Rusya ve İran stratejik olarak karşı çıkıyor. Asya piyasasını geleneksel olarak daha çekici bulan Türkmenistan ise Kırgızistan-Tacikistan sınırındaki anlaşmazlık nedeniyle Çin Boru Hattı’nın tehdit altında olması nedeniyle Avrupa piyasasına da sıcak bakıyor. Ayrıca geçen hafta Rusya-Çin arasında imzalanan doğalgaz anlaşması Çin’e verilecek doğalgazın fiyatında aşağı yönlü bir baskı yaratabilir.