Türkiye’ye Paris İklim Anlaşması’nı imzala çağrısı

Sivil toplum kuruluşları, Türkiye’nin küresel iklim politikalarında söz sahibi olabilmesi için, İklim Zirvesi öncesinde Paris İklim Anlaşması’nı onaylama çağrısında bulundu.

Enerji Günlüğü - Sivil toplum kuruluşları, Türkiye’nin küresel iklim politikalarında söz sahibi olabilmesi için, İklim Zirvesi öncesinde Paris İklim Anlaşması’nı onaylama çağrısında bulundu.

sivil toplum kuruluşları 350.org, CAN Europe, Change.org, Doğa Derneği, SEFIA, TEMA Vakfı, WWF-Türkiye, Yuva Derneği ve Greenpeace Akdeniz tarafından Türkiye’ye ABD Başkanı Joe Biden’ın 22-23 Nisan’da ev sahipliği yapacağı ve Türkiye’nin de davetli olduğu İklim Zirvesi öncesi Paris İklim Anlaşması’nı onaylama çağrısı yapıldı. 

10 SORUDA PARİS ANLAŞMASI

Sivil toplum kuruluşlarının bu çağrısı Türkiye’nin küresel iklim politikalarında söz sahibi olabilmesinin yanında Paris İklim Anlaşması hakkında doğru bilinen yanlışları da ortaya koymayı amaçlıyor. Bu doğrultuda “10 Soruda Paris Anlaşması” isimli bir broşür hazırlayan kuruluşlar, Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması’nı neden onaylaması gerektiğini detaylı olarak bu broşürde ele alıyor.  

Zirve'ye davet edilen 40 ülke arasında Paris İklim Anlaşması’na taraf olmayan tek ülke Türkiye. Küresel sıcaklık artışını iki derecenin altında tutmayı amaçlayan Paris Anlaşması’nı Türkiye’nin de onaylaması için 47 sivil toplum kuruluşu TBMM’ye iletilecek bir imza kampanyası başlatmıştı. Paris Anlaşması’na bugüne kadar 197 ülke imza attı, bunların 191’i anlaşmaya taraf olarak süreci tamamladı. Türkiye ise Eritre, Libya, Irak, İran, Yemen ile birlikte dünyada anlaşmaya taraf olmayan altı ülkeden biri.