Türkiye’nin sürdürülebilirlik raporlama oranı yüzde 44’e geriledi

KPMG’ye göre, Türkiye'nin 2020 yılında yüzde 56 olan ulusal sürdürülebilirlik raporlama oranı 2022 yılında yüzde 44'e kadar geriledi.

Enerji Günlüğü - Türkiye, sürdürülebilirlik raporlamasında ciddi düşüşün olduğu üç ülke arasında yer alıyor.

KPMG'nin iki yılda bir yayımladığı Küresel Sürdürülebilirlik Araştırmasının bu yılki sonuçlarına göre, dünyada yayımlanan sürdürülebilirlik raporlarının sayısı istikrarlı bir şekilde artıyor. Günümüzde önde gelen şirketlerin yüzde 79'u sürdürülebilirlik raporu hazırlıyor. Bununla birlikte binlerce raporun analiz edilmesiyle ortaya çıkan sonuçlara göre, G250 olarak bilinen dünyanın en büyük 250 şirketinin neredeyse tamamı sürdürülebilirlikle bir şekilde ilişkili raporları sunarken bu şirketlerin yüzde 96'sı tamamen sürdürülebilirlik veya ESG konularında raporlar hazırlıyor.

TÜRKİYE RAPORLAMA ORANININ EN ÇOK DÜŞTÜĞÜ ÜÇ ÜLKEDEN BİRİ

Araştırmaya göre İzlanda, Birleşik Arap Emirlikleri ve Güney Kore sürdürülebilirlik raporlarının en fazla arttığı üç ülke olurken sürdürülebilirlik raporlamasında ciddi düşüşün olduğu üç ülke ise Meksika, Arjantin ve Türkiye oldu.

KPMG'nin ortaya koyduğu bulgulara göre 2020 yılından bu yana üç ülkede sürdürülebilirlik raporlamasında önemli bir büyüme kaydedildi, bunlar: İzlanda (yüzde +39 puan), Birleşik Arap Emirlikleri (yüzde +22 puan) ve Güney Kore (yüzde +22 puan). 

Sürdürülebilirlik raporlamasında ciddi düşüşün olduğu üç ülke ise Arjantin (yüzde –16 puan), Meksika (yüzde –16 puan), ve Türkiye (yüzde -12 puan) oldu. Türkiye'nin 2020 yılında yüzde 56 olan ulusal sürdürülebilirlik raporlama oranı 2022 yılında yüzde 44'e kadar geriledi. 

Asya Pasifik Bölgesi, sürdürülebilirlik raporlamasında başı çeken bölge oldu. Bu bölgedeki şirketlerin yüzde 89'u sürdürülebilirlik raporlaması yapıyor. Asya Pasifik Bölgesi'ni; Avrupa (yüzde 82), Amerika (yüzde 74), Orta Doğu ve Afrika (yüzde 56) takip ediyor.