Türkiye’nin enerji merkezi olma yolunda TANAP’ın rolü

Enerji Günlüğü - Hazar Strateji Enstitüsü (HASEN) tarafından organize edilen“Türkiye’nin Enerji Merkezi Olma Yolunda TANAP Projesinin Rolü” konulu...

Enerji Günlüğü - Hazar Strateji Enstitüsü (HASEN) tarafından organize edilen“Türkiye’nin Enerji Merkezi Olma Yolunda TANAP Projesinin Rolü” konulu yuvarlak masa toplantısı 14 Şubat’ta Maslak Sheraton Otel’de gerçekleşti.

SOCAR Türkiye Birinci Başkan Yardımcısı Samir Kerimli, BP Türkiye Başkanı BudFackrell, EWE Turkey Holding Genel Müdürü Bekir Sami Acar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sefa Sadık Aytekin’in konuşmacı olarak hazır bulunduğu toplantıya akademisyenler, iş adamları ve basın mensupları katıldı. Yuvarlak masa toplantısının moderatörlüğünü HASEN Strateji ve Politika Koordinatörü EfganNifti yaptı. Toplantıda Hazar doğal gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak olan TANAP’ın önemi, projenin enerji merkezi olmayı hedefleyen Türkiye için ne anlam ifade ettiği ve Avrupa’nın enerji ithalatında Güney Gaz Koridoru’nun rolü tartışıldı.

Hazar Strateji Enstitüsü (HASEN) ve Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı’nın (TANAP) tanıtım filminin gösterilmesinin ardından açılış konuşmasını gerçekleştiren HASEN Strateji ve Politika Koordinatörü Efgan Nifti, Hazar Strateji Enstitüsü’nün 2012’de kurulduğunu ve bu süre zarfında 3 büyük forum düzenlenerek bölge liderlerinin bir araya getirildiğini ifade etti.

"TANAP, 21. ASRIN PROJESİ OLACAK"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sefa Sadık Aytekin 2014'ün, doğal gaz piyasası açısından Türkiye'nin çok önemli kararlar alması gereken bir yıl olması gerektiğini belirterek, "Bu kararları liberalleşme doğrultusunda gerçekleştirmemiz lazım ki Türkiye'nin enerji hub'ı olması noktasındaki hedefimize ulaşalım" dedi.

Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Projesi’ne "Asrın Projesi" denildiğini hatırlatan Aytekin, "Bence TANAP da bu noktada 21. asrın projesi olacak ve Azerbaycan ile Türkiye arasındaki işbirliğini daha da ileri noktaya getirecek" diye konuştu.

Aytekin, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:“Türkiye'nin enerji talebindeki artış, önümüzdeki 29 yıl içinde yüzde 60'ın üzerinde olacak ve Türkiye'nin enerji hub'ı olma hedefini TANAP ile şu temele oturtacağız; Azerbaycan Türkiye'nin en düşük maliyetli ve en stratejik gaz tedarikçisi olacak. Enerji hub'ı hedefini bu temel üzerine kurmak istiyoruz. Türkiye, 30 yıldan az bir süre zarfında geldiği noktada, doğalgaz kaynak çeşitliliğini Rusya, Azerbaycan ve İran'dan boru hattıyla ve Cezayir ve Nijerya'dan da LNG ile temin etme noktasında çeşitlendirdi.”

GELECEK 10 YIL ENERJİ AÇISINDAN TÜRKİYE İÇİN OLDUKÇA ÖNEMLİ BİR ŞANS

Toplantının soru cevap kısmında ise Türkiye'nin enerji üssü olabilmesi adına yabancı yatırımlara sağlanan fırsatlarla ilgili bir soruyu yanıtlayan Aytekin, gelecek 10 yılın enerji açısından Türkiye için oldukça önemli bir şans olduğunu ve TANAP gibi yeni kaynakların Türkiye'ye yöneldiği bir dönem olduğunu söyledi.

Aytekin, "BOTAŞ, TANAP'a yüzde 30 ortak. Türkiye'nin 2023'teki enerji ihtiyacını karşılamak için 120 milyar dolarlık bir yatırım yapılması gerekiyor. TANAP tek başına bunun yüzde 10'unu, SOCAR Türkiye ise yüzde 20’sini karşılayacak. BOTAŞ'ın yakın dönemde 6-7 milyar dolarlık yatırım yapması lazım. Bu konudahazırlıklar yapılıyor. BOTAŞ ikili veya üçlü yapıya ayrılacak. Bu sayede BOTAŞ'ın daha esnek olacağını düşünüyorum" dedi.

Türkiye'nin enerji konusunda merkez olması noktasındaki en büyük engelin fiyat mekanizmasının yeterince oluşmaması olduğuna vurgu yapan Aytekin, özel sektörün önünün açılmasının gerektiğini söyledi.

Kapasite artırımı konusunda olası ek kaynaklar konusundaki bir soruyu yanıtlayan SOCAR Türkiye Birinci Başkan Yardımcısı Samir Kerimli ise “Azerbaycan’da büyük bir gaz rezervi var. Ama ileride Orta Asya’dan gelecek gaz kaynaklarına TANAP da her zaman açık olacaktır. Burada en rasyonel proje de TANAP’tır” dedi.