Türkiye’nin emisyon azaltımı G20 ülkelerinin gerisinde

Türkiye, Endonezya ve Güney Kore’nin 2020 yılındaki karbondioksit emisyon azaltımı, diğer G20 ülkeleriyle kıyaslandığında daha sınırlı gerçekleşti.

Enerji Günlüğü - Türkiye, Endonezya ve Güney Kore’nin 2020 yılındaki karbondioksit emisyon azaltımı, diğer G20 ülkeleriyle kıyaslandığında daha sınırlı gerçekleşti.

G20 ülkelerinde yer alan 14 düşünce kuruluşu ve STK'nın işbirliği içinde hazırladığı 2020 İklim Şeffaflığı Raporu (Climate Transparency Report 2020) açıklandı. Ülkelerin politikalarının 1,5 derece hedefiyle uyumlu olup olmadıklarına ve iklimle mücadele kriterlerine eğilen Rapora göre, Türkiye, Endonezya ve Güney Kore’nin 2020 yılındaki CO2 emisyon azaltımı, diğer ülkelerle kıyaslandığında daha sınırlı gerçekleşti. Bu ülkeler aynı zamanda 2019 yılında temel sektörlerin emisyon artışının ortalamanın üzerinde seyrettiği ülkeler olarak öne çıkıyor. 

Raporda Türkiye ile ilgili diğer veriler şöyle:

2013 ile 2018 yılları arasında G20’de yer alan ülkelerin enerji yoğunluğu %11,6 azaldı. Türkiye (%2 artış), Güney Kore (%4 düşüş) ve Endonezya (%6 düşüş) bu eğilimin gerisinde kaldı. Türkiye ve Güney Kore aynı zamanda 2013-2018 yılları arasında kişi başına ulaşım kaynaklı emisyonlarda artış yaşadı (sırasıyla %38 ve %14 artış). Bu ülkelerin ulaşım sektörünün karbondan arındırılmasına yönelik iddialı politikaları bulunmuyor. 

Türkiye’nin COVID-19 kurtarma paketi; sağlık hizmetleri, sosyal koruma, istihdam ve ekonomik teşvik konularına odaklanıyor. Bu ekonomik kurtarma paketinde çevre veya iklim hedeflerine çok az atıf yer alıyor. Paket, yurt içi havayolu seyahatlerinde uygulanan KDV oranının %18'den %1’e düşürülmesi yoluyla Türk Hava Yolları’na sunulan desteği ve madencilik sektörünün kurtarılmasını içeriyor. Paket kapsamında olumlu olarak nitelendirilen önlemler arasında elektrik üretiminde yenilenebilir kaynaklardan elde edilen "Yeşil Tarifelerin" belirlenmesi güneşten elektrik üretimine sunulan destekler yer alıyor.

Japonya, Meksika, Güney Afrika, Güney Kore ve Türkiye’nin sıfır emisyonlu binalara yönelik ulusal ölçekte politikaları ve stratejileri bulunuyor. Ancak bu stratejiler ve politikalar, ikim değişikliğini 1,5°C ile sınırlandırma hedefiyle uyumlu çizgide değil. 

Türkiye'de bulunan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği, izolasyon standartlarını zorunlu kılıyor. Bunun yanı sıra 2017 yılında kabul edilen Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı, yeni yapılacak kamu ve özel binalara yönelik "yaklaşık sıfır enerjili bina" hedefini ortaya koyuyor. Bu amaca yönelik hedefler henüz kamuoyuyla paylaşılmamış durumda.