Türkiye’nin biyometan üretim potansiyeli 3,33 milyar euro

Renesco Yönetim Kurulu Başkanı Başar Beyazoğlu, Türkiye’nin biyometan üretim potansiyelinin 3,33 milyar euro değerinde olduğunu söyledi.

Enerji Günlüğü - Renesco Yönetim Kurulu Başkanı Başar Beyazoğlu, Türkiye’nin 3,33 milyar euroluk biyometan üretim potansiyeli olduğunu söyledi.

Renesco Enerji Sanayi ve Ticaret AŞ’nin Yönetim Kurulu Başkanı Başar Beyazoğlu Türkiye’de biyometan üretim potansiyelinin parasal değerinin, 3.337.897.425 euroya denk geldiğini söyledi. 

BİYOGAZDAN 3,33 MİLYAR EUROLUK ELEKTRİK
Renesco Enerji adına bir basın açıklaması yayınlayan Başar Beyazoğlu, küresel enerji fiyatlarındaki istikrarsız dalgalanmalara ve arz sorunlarına işaret ettiği açıklamasında, Rusya-Ukrayna savaşının da etkisiyle bir enerji darboğazı oluştuğunu söyledi ve “Son yıllarda yaşananlar, özellikle birkaç aydır süre gelen Rusya-Ukrayna savaşı bize bir kez daha enerjinin kıymetini ve önemini hatırlattı. Enerji hem hanede hem de sanayide bu kadar önemli iken, bir ülkenin kendi enerjisini sağlaması bunu yaparken de çevreci ve yenilenebilir enerji üreticisi haline gelmesi geleceği için seçeceği en doğru yoldur. Türkiye’nin bu noktada nerede durduğuna bakarsak, Türkiye bugün 1.202MW lisanslı kurulu gücü ile biyogaz ve çöp gazı (LFG) tesislerinde 3 milyar euroyu geçen bir biyometan üretim potansiyeline sahiptir” diye konuştu. 

BİYOGAZ LİSANS GÜCÜ 1352MW
Biyometan ile elektrik üretiminin doğalgaza göre daha ucuz üretim maliyeti olduğunu kaydeden Beyazoğlu, temiz ve yenilenebilir alternatif olarak biyometanın, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığına en iyi çözüm olarak öne çıktığını bildirdi ve şöyle konuştu, “Türkiye’de 950MW’ı çöp gazı; 402MW’ı da kurulu tesislerde olmak üzere toplam lisans gücü 1.352 MW düzeyinde. Avrupa’da 1MWh biyometan 100 eurodan işlem görüyor. Ülkemizde mevcut potansiyelle üretilebilecek biyometanın karşılığı ise 3.337.897.425 euroya denk geliyor. Özellikle, Türkiye gibi enerjide dışa bağımlı ülkeler için alternatif oluşturan biyogaz, ülkemizde yeni yeni tanınıyor. Avrupa’da halihazırda, yaklaşık 19 bin biyogaz tesisi varken, Türkiye’de bu rakam 95’i ancak buluyor. Avrupa’daki bu 19 bin tesiste, 2020 yılında toplam 167TWh (teravatsaat) biyogaz üretimi gerçekleşti. Bu ülkeler arasında başı çeken Almanya, 2021 yılında sahip olduğu 10 bin adet biyogaz tesisi ile elektrik ihtiyacının yüzde 8’ini biyogaz tesislerinden karşıladı. Ülkemizdeki tabloya bakacak olursak; Türkiye, geçen yıl 329TWh elektrik üretti ve 327TWh tüketti. Türkiye, 2021 yılında elektrik ihtiyacının yüzde 2,2’sini de biyogazdan üretti. Tüm bu rakamlar bize gösteriyor ki, ülkemizde ne kadar çok biyogaz tesisi olursa doğalgaz ve enerjide de o kadar dışa bağımlı olmaktan kurtuluruz”. 

BİYOGAZDAN ELEKTRİĞE NİSBİ DÖNÜŞÜM 
Biyokütle enerjisine dayalı elektrik üretim tesislerinde elde edilen biyogazın ortalama %60 kadarı, elektrik üretiminde kullanılan biyometana dönüştürülebiliyor. Çöp gazı söz konusu olduğunda bu oran %50 civarına düşüyor. 1MWh elektrik üretimi için gereken biyometan miktarı ise 93,98m3. 1MWh elektrik güncel satış bedeli ise ortalama olarak 100 euro civarında seyrediyor.