Türkiye’deki Güney Akım ÇED süreci tamamlandı

Enerji Günlüğü - Türkiye,Güney Akım Açık Deniz Boru Hattı Türkiye kesimine ilişkin hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporunu onayladı.South...

Enerji Günlüğü - Türkiye,Güney Akım Açık Deniz Boru Hattı Türkiye kesimine ilişkin hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporunu onayladı.

South Stream Offshore Pipeline bugün bir basın açıklaması yayınlayarak, Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın,Güney Akım Açık Deniz Boru Hattının Türkiye Münhasır Ekonomik Bölgesinden (MEB) geçecek kesimine ilişkin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporunu onayladığını bildirdi.

ÇED Raporu, deniz tabanı jeolojisi, su kalitesi ve deniz ekolojisi de dahil olmak üzere projenin çevre üzerindeki etkilerini değerlendiriyor. Raporda, projenin Türkiye kesiminde deniz ekolojisi veya balıkçılık üzerinde kayda değer bir etki göstermeyeceği belirtiliyor.

ÇEVRESEL ETKİ ASGARİ DÜZEYDE KALACAK

Boru hattı Türkiye kıyısından 110 kilometreyi aşkın uzaklıkta, 2200 metreyi bulan derinlikte inşa edilecek. Karadeniz’in 100 ila 200 metreyi aşan derinliklerde oksijen barındırmamasından (anoksik olmasından) ötürü, bu gibi derinliklerde canlı izine neredeyse hiç rastlanmamakta. Dolayısıyla boru hattının yapımının çevre üzerindeki etkisinin asgari düzeyde olması beklenmekte. Ayrıca, balıkçılık faaliyetleri daha çok kıyıya yakın bölgelerde gerçekleştirildiğinden, boru hattı yapımının bu faaliyetler üzerinde de kayda değer bir etkisinin olması beklenmemekte.

ÇED Raporunda olası etkilerin ortadan kaldırılması ya da azaltılması için proje tasarımında yer verilecek bir dizi önlem belirlenmekte. Örneğin boru hattının güzergahı bazı noktalarda deniz dibindeki gemi batıklarının inşaat sürecinden etkilenmemesi için en az 150 metre uzağından geçecek şekilde değiştirildi.

TÜRKİYE’DEKİ ÇED SÜRECİ TAMAMLANDI

ÇED Raporuna verilen onay, Türk ve yabancı uzmanların aylar süren incelemelerinin sonucunda karara bağlandı. South Stream Transport şirketi, 2013 yılı Mayıs ayında etki değerlendirmesi ön sonuçlarına da yer verilen ÇED Başvuru dosyasını yayımlamıştı. Uzmanlar, devlet kurumları ve kamuoyuyla yürütülen istişare sürecinin ardından, dosyaya ilişkin bildirilen görüşler ÇED raporu taslağının hazırlanmasında göz önünde bulundurulmuş, belge daha sonra bir daha gözden geçirilmiş ve istişareye açılmıştır.

Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Gıda ve Tarım Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Türk Deniz Kuvvetleri ile Sahil Güvenlik Komutanlığı da dahil olmak üzere ilgili yetkili merciler ÇED raporuna ilişkin olumlu görüş bildirmiştir. 2014 yılı Mayıs-Haziran aylarında gerçekleştirilen nihai istişare sürecinde de herhangi bir kaygı bildirilmemesinin üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı “Olumlu ÇED Sertifikasını” yayınlamıştır.

South Stream Transport şirketi, inşaat faaliyetleri öncesinde olduğu gibi, inşaat sürecinde de gerekli güvenlik önlemlerinin alınabilmesi için Türkiye’deki yetkili mercilerle irtibat halinde olmayı sürdürecektir. Açık denizdeki boru döşeme çalışmaları 2014 sonlarında Rusya sularında başlayacak, inşaatta kullanılacak gemiler Türkiye Münhasır Ekonomik Bölgesine 2015 başlarında girecektir. İlk hat 2015 sonunda faaliyete girecektir.

GÜNEY AKIM AÇIK DENİZ BORU HATTI

Karadeniz’den geçecek Güney Akım Açık Deniz Boru Hattı, yeni bir tedarik güzergahı oluşturarak ve ilave taşıma kapasitesi sağlayarak Rusya’dan Orta ve Güneydoğu Avrupa’ya yönelik doğalgaz tedarik güvenliğini artıracak olan Güney Akım Boru Hattı Sistemi’nin deniz üzerinden ilerleyecek kesimidir. Rusya’nın Karadeniz kıyısındaki Anapa kenti yakınlarından başlayıp Türkiye Münhasır Ekonomik Bölgesinden geçerek Bulgaristan kıyısında Varna kenti yakınlarında karaya çıkacak olan Güney Akım Açık Deniz Boru Hattı’nın uzunluğu 931 km olarak planlanmaktadır.

Projenin yaklaşık 470 kilometre uzunluğunda olması planlanan Türkiye kesimi,Karadeniz’de Rusya ve Türkiye’nin Münhasır Ekonomik Bölgeleri arasındaki sınırdan başlayacak ve Türkiye-Bulgaristan Münhasır Ekonomik Bölgeleri arasındaki sınırda son bulacaktır. Doğalgaz oradan Bulgaristan’daki kara çıkışına iletilecek, daha sonra da Bulgaristan toprakları boyunca South Stream Bulgaria AD tarafından, Güneydoğu ve Orta Avrupa içlerine diğer ortaklıklar tarafından taşınacaktır. Projenin 2015 sonunda ticari işletime alınması planlanmaktadır. Güney Akım Açık Deniz Boru Hattı, tam olarak faaliyete geçtiğinde dört hattan oluşacak ve yıllık 63 milyar metreküp kapasiteye erişecektir.

South Stream Transport B.V. Karadeniz üzerinden ilerleyecek açık deniz boru hattının planlama, inşa ve işletimi için kurulmuş bir uluslararası ortaklıktır. Şirketin hissedarları arasında Rus şirketi OAO Gazprom (%50 hisse), İtalyan şirketi Eni S.p.A. (%20 hisse), Fransız enerji şirketi EDF ve Alman BASF Grubu’na ait Wintershall Holding GmbH (%15’er hisse) yer almaktadır.