Türkiye'de sadece bir kömürlü termik santral projesi planı kaldı

Türkiye 2024 yılında üç kömürlü termik santral planını iptal etti. Ancak OECD ülkeleri arasında yeni kömürlü termik santral izinlerine son vermeyen tek ülke olmaya devam ediyor.

Enerji Günlüğü - Global Energy Monitor'ün bugün yayınlanan en son Küresel Kömür Santrali Takipçisi (GCPT) sonuçlarına göre, 2015 yılından bu yana planlanan kömürlü termik santral kapasitesinin 70 bin MW’dan fazlası iptal edilen Türkiye’de proje stoğunda sadece Afşin-Elbistan A Termik Santraline ek üniteler yapılması kaldı. Bununla birlikte Türkiye, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) içinde yeni kömürlü termik santral izinlerini yasaklamayı taahhüt etmeyen tek ülke olmaya devam ediyor.

Türkiye, karbon yakalama ve depolama teknolojisi (CCS) kullanarak santrallerin emisyonlarını azaltma veya “karbonu tutma” hedefi olmadan aktif olarak yeni kömür santralleri planlayan tek OECD üyesi. 2015'ten bu yana kömürlü termik santral proje stoğu bulunan on üç OECD ülkesinden Türkiye dışındakilerin tamamı, karbonu tutulmayan yeni kömürlü termik santral yapımını durdurma sözü verdi.

İPTAL EDİLEN KÖMÜR PROJELERİ

Yaklaşık on yıldır, yeni kömürlü termik santral stoku bulunan ilk on ülke arasında yer alan Türkiye'de Karaburun ve Kirazlıdere olmak üzere iki kömürlü termik santralin lisansının çevresel izin sürecindeki aykırılıklar nedeniyle iptal edildi. Bir diğer santral olan Malkara ise uzun süredir faaliyete geçmediği için rafa kaldırıldı. 

STOKTA SADECE BİR KÖMÜR SANTRALİ PROJESİ KALDI

Bu gelişmeler sonucunda Türkiye'nin elinde sadece tek bir kömürlü termik santral projesi kaldı: Kahramanmaraş'taki Afşin-Elbistan A termik santralinin genişletilmesi. 

2015 yılından bu yana Türkiye'de planlanan kömürlü termik santral kapasitesinin 70 gigavattan (GW) fazlası iptal edildi ki bu, dünyadaki en yüksek oranlardan biri. Buna karşılık, aynı zaman diliminde 6 GW'a yakın  kömürlü termik santral kapasitesi devreye alındı.

“UFUKTA KÖMÜRSÜZ BİR GELECEK GÖRÜNÜYOR”

Global Energy Monitor Küresel Kömür Santrali Takibi Proje Yöneticisi Christine Sheerer, “Türkiye'deki liderlerin, yeni kömür santrali kurulmaması ve halk için temiz bir enerji geleceğinin benimsenmesi konusunda OECD'nin geri kalanına katılmasının zamanı geldi. Türkiye'de sadece bir kömürlü termik santral projesi planı kalmışken, ufukta kömürsüz bir gelecek görünüyor” dedi.