Türkiye’de kömür yatırımlarının kayda değer karı yok

Türkiye’de elektrik üretimi için kömür yatırımlarının sağlanan teşviklere rağmen istihdamı arttıramadığı ve ticari olarak kar sağlayamadığı belirtildi.

Enerji Günlüğü - Türkiye’de kömür yatırımlarının, mali teşvik paketlerine rağmen ticari olarak kayda değer bir kar sağlayamadığı kaydedildi.

Berlin merkezli Mercator Küresel Müşterekler ve İklim Değişikliği Araştırma Enstitüsü tarafından yeni yayınlanan “Kömürün Politik Ekonomisi: Temiz Enerji Geçişinin Önündeki Engeller” başlıklı araştırmanın Türkiye’ye ayrılan bölümünde, mali teşvik paketlerine rağmen kömür yatırımlarının, istihdamın artırılması ya da ticari kâr sağlanmasında etkili olmadığı belirtiliyor. Linyite dayalı elektrik üretimini artırmaya yönelik birçok şirkete sunulan mali teşvik paketlerine rağmen kömür yatırımları, istihdamın artırılması ya da ticari kâr sağlanması kapsamında kayda değer artışla sonuçlanmıyor. 

Bu nedenle, Türkiye'de kömür üretimi ve tüketiminin kademeli olarak azaltılması, yalnızca kamu sağlığının korunması ve çevresel bozulumun azaltılması gibi dışsal olarak nitelendirilen maliyetlerin azaltılmasıyla sınırlı değil. Kömürden çıkış aynı zamanda, istihdam ve şirketlerin doğrudan ticari kazanımları açısından da değerlendirilmesi gereken bir konu olarak öne çıkıyor.

KÖMÜRÜN ELEKTRİK ÜRETİMİNDEN ÇIKARILMASI HALK SAĞLIĞINA DA YARARLI

Türkiye araştırmasının yazarlarından Ceren Ayas, Türkiye’de kömür yatırımlarının istihdam ve iş dünyasının ekonomik kazancını artırma prensiplerine dayalı olduğunu belirterek, “Kömürün Türkiye’nin elektrik sisteminden kademeli olarak kaldırılması aynı zamanda halk sağlığı üzerindeki yükü azaltıyor ve kamusal finansmanın ticari kar ve istihdam olanakları açısından daha etkin yatırımlarda kullanılmasını sağlıyor” açıklamasında bulundu.

KÖMÜR YATIRIMLARININ %80’İ 15 ÜLKEDE

Avustralya, Bulgaristan, Şili, Çin, Almanya, Hindistan, Endonezya, Kenya, Kolombiya, Filipinler, Güney Afrika, Türkiye, Birleşik Krallık, ABD ve Vietnam'ı kapsayan araştırma bu ülkelerdeki kömürden elektrik üretimini inceliyor. Araştırmaya göre bu ülkelerdeki işletmede, yapım aşamasında veya planlama aşamasındaki kömür santralleri, küresel kömürlü termik santral kapasitesinin yüzde 80'ini oluşturuyor.