Türkiye’de GES’lerin yüzde 10’u satılık

Enerji Günlüğü – Türkiye genelinde yaklaşık 400MW kurulu güce denk gelen birçok güneş enerjisi santrali satışa çıkarıldı. Güneş enerjisi...

Enerji Günlüğü - Türkiye genelinde yaklaşık 400MW kurulu güce denk gelen birçok güneş enerjisi santrali satışa çıkarıldı. 

Güneş enerjisi üzerinde çalışan şirketler, kendi bünyelerinde yatırım amaçlı yaptıkları santralleri satmaya başladı. Türkiye genelinde 6 firma ve bazı bireysel yatırımcıların yaklaşık toplam 400MW kurulu güce denk gelen güneş enerjisi santralleri satışa çıkarıldı. Güneş enerjisi santrali yatırımcısı Serdar Ekiz, santralini satışa çıkaran yatırımcıların nakit ihtiyacını gidermek amacıyla davrandığını söyledi.

Son 3 yılda Türkiye’de yenilenebilir enerji kaynakları arasında en fazla talep gören seçenek güneş enerjisi santralleriydi. Özellikle sektörde hızlı yükselen bazı büyük yatırımcılar, bu alandaki büyüme trendine rağmen, santrallerini satışa çıkardı. 

GES’LERİN %10’U SATIŞTA

Türkiye genelinde aralarında Halk Enerji, Aldo Enerji ve CW Enerji gibi sektörde isim yapmış büyük firmaların da bulunduğu 6 şirket ve birçok bireysel yatırımcı, toplam 400MW kurulu güce denk gelen güneş enerjisi santrallerini satışa çıkardı. Türkiye genelinde GES’lerin toplam 4500MW kurulu güce sahip olduğu düşünülürse, satışa çıkarılan GES’lerin toplama oranı yaklaşık %10’a denk geliyor. Piyasada oluşan fiyatlar ise MW başına 10 milyon TL civarında seyrediyor. Satışa çıkarılan santrallerin Kuzey İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’ndeki santraller olduğu da dikkat çekti. 

“NAKİT İÇİN SATIYORLAR” 

Güneş enerjisi santrali yatırımcısı Serdar Ekiz, santral satışlarının son zamanlarda artmasının nakite dönme ihtiyacından kaynaklandığını söyledi. Serdar Ekiz, dövize bağlı ekonomik daralma olsa da güneş enerjisi sektörünün ayakta olduğunu belirtti ve şunları aktardı, “Hala santral yapan yerli ve yabancı birçok yatırımcı var.  Piyasada ‘bu santralin sahibi ben olayım’ diyen çok sayıda insan var. Sektördeki yatırımcılar kredi limitlerini azaltmak ve nakitle iş yapmak istiyor sadece. Satışa çıkan santrallerin Kuzey İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’nde yoğunlaşması konusunda ise şunları söyleyebilirim; insanlar gözüyle gördüğü yatırımları sahiplenirler. Satışı yapılan bölgelerdeki bu santrallerin satılmasının nedeni büyük ihtimalle budur”. 

“YATIRIMCI ENDİŞELİ”

Yapılan projelerin %95’inin düzgün yatırımlar olduğunu satış eğilimindeki nedenlerin ürünle ilgili olmadığını da belirten Serdar Ekiz, “Yatırımcıyı endişelendirenlerden biri de dağıtım şirketlerinin neden olduğu ödemelerle ilgili darboğazdır. Ödemelerin gecikmesi, kur farklarıyla birlikte yatırımcıları büyük zarara soktu. Nakit döngüsü yatırımcıyı endişelendirince, bazı yatırımcılar santrallerini satarak riski azalmak istedi diye düşünüyorum. Tabi bu süreç de EPDK’nın olaya el koymasıyla çözülecektir” diye konuştu. 

“SAHA ANALİZİ YAPTIRIN”

Satışa çıkarılan santrallerle ilgili görüşlerini paylaşan Tüm Yenilenebilir Enerji Derneği Başkanı Tamer Ateş ise, güneş enerjisi santrali almak isteyen yatırımcıların, derneklerine müracaat ederek satın alacakları santralle ilgili güncel bir fizibilite analizi ve saha analizi yaptırabileceklerini söyledi. Bu tür bir ön çalışmanın önemine değinen Ateş, “Bu analizlerle güneş panellerinin röntgeni çekilerek hem imalatta hem de GES kurulumunda zarar görüp görmediğini ortaya çıkarıyoruz. Yani santral almak isteyenler bu denetimler ve ölçümler ışığında santrallerini gönül rahatlığıyla alabilirler” diye konuştu. 

Içık TUNÇ

EL – Enerji Günlüğü