Türkiye’de enflasyonun beşte biri fosil yakıt kaynaklı

Cambridge Econometrics, Türkiye’deki enflasyonun yaklaşık beşte birinden enerji fiyatlarının sorumlu olduğunu ve daha fazla yenilenebilir enerjinin tüketicileri yüksek yakıt faturalarından koruyabileceğini açıkladı.

Enerji Günlüğü - Fosil yakıtlar Türkiye'nin Mayıs ayından bu yana yaşadığı, şu anda %80’in üzerindeki enflasyonun yaklaşık beşte birinden sorumlu.

Ekonomik modelleme uzmanı Cambridge Econometrics tarafından Türkiye özelinde yapılan enflasyonda enerji fiyatlarının etkisi hakkındaki araştırmaya göre, fosil yakıtlar Türkiye'nin Mayıs ayından bu yana yaşadığı, şu anda %80’in üzerindeki enflasyonun yaklaşık beşte birinden sorumlu. 

HANELERİN ENERJİ HARCAMASI %95 ARTTI

Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle tetiklenen küresel enerji krizi ve değer kaybeden Türk lirasının enerji ithalatını daha pahalı hale getirmesiyle birlikte, son 12 ayda elektrik fiyatları %102, gaz %145 ve ulaşım yakıtları %182 oranında arttı. Bu kriz, yoksul hanelerin geçen yıla kıyasla enerji için yaklaşık %95 daha fazla harcama yapmasına neden oldu; bu da kabaca yılda 820 TL daha fazla harcamaya denk geliyor. Ortalama bir hane, yüksek perakende enerji fiyatları nedeniyle 2021'e kıyasla 2022'de yaklaşık 1550 TL daha kötü durumda.

HAZİNEDEN 300 MİLYAR TLA HARCAMA

Enerji fiyatlarındaki bu artışı tüketiciye yansıtmamak için, Türkiye GSYH’nin %2’sini harcadı; yani 300 milyar TL hazineden karşılandı.

RÜZGAR VE GÜNEŞ KAPASİTESİ ARTTIRILMALI

Yeni rüzgâr ve güneş enerjisi kapasitesi doğal gazdan yarı yarıya ucuz olduğundan, rüzgâr ve güneş uzun vadede elektrik fiyatlarını düşürmenin yanı sıra, hane halkının değişken küresel piyasa fiyatlarına maruz kalmasını azaltacak.

Raporun yazarı Carl Heinemann, Türkiye'nin fosil yakıt ithalatına bağımlılıktan rüzgar ve güneş enerjisine geçişini hızlandırmanın, hane halklarını, sanayiyi ve Türk ekonomisini değişken enerji fiyatlarından korumak için doğru politika tercihi olduğunu söyledi.