Türkiye, yenilenebilir enerjide daha yüksek hedefler belirleyebilir

Türkiye’nin rüzgar ve güneş enerjisindeki ilerlemesi 1,5°C hedefi ile uyuma yaklaştığı, ancak hedeflerin iyileştirilmesi gerektiği kaydedildi.

Enerji Günlüğü - Türkiye, 2023 yılında Avrupa'nın en büyük ikinci kömür yakıtlı elektrik üreticisi haline gelirken, rüzgar ve güneş enerjisine geçişi 2023 yılında yavaşladı.

Climate Analytics ve NewClimate Institute  tarafından yayınlanan analize göre, Türkiye'de rüzgâr ve güneş enerjisinin yaygınlaştırılması için büyük bir potansiyel olsa da, Türkiye'nin elektrik sistemini ağırlıklı olarak yenilenebilir enerji kaynaklarıyla çalışan bir sisteme dönüştürmek için daha fazla adım atılması gerekiyor. Önümüzdeki on yıllarda Türkiye'nin elektrik talebinin artması bekleniyor. Rüzgar ve güneş, yeni elektrik üretimi için en ucuz seçeneği sunuyor. Buna rağmen, kömür kullanımı 2021'den bu yana arttı, çok sayıda fosil yakıt projesi var ve rüzgar ve güneşe geçiş yavaşlıyor. Pahalı ve iklimi kirleten fosil yakıt kapasitesinin kilitlenmesini önlemek için Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynaklarının kurulumunu daha fazla teşvik etmesi gerekiyor.

Analize göre, Türkiye, 2023 yılında Avrupa'nın en büyük ikinci kömür yakıtlı elektrik üreticisi haline gelirken, rüzgar ve güneş enerjisine geçişi 2023 yılında yavaşladı. Rüzgar enerjisi üretimi ilk kez düştü ve Polonya, elektrik üretiminde güneş enerjisinin payında Türkiye'yi geçti.

GÜNEŞ VE RÜZGAR ENERJİSİ ÜRETİMİ ARTMALI

Türkiye’nin de taraf olduğu Paris Anlaşması’nın 1,5°C hedefi ile uyumlu politikalar geliştirilebilmesi için güneş ve rüzgar enerjisi üretiminin 2030 yılına kadar üç ila dört kat artması ve 2022 yılında 50 TWh olan üretimin 2030 yılında 160-215 TWh'ye ulaşması gerekiyor. Bu da 2030 yılına kadar yaklaşık 62 GW güneş enerjisi ve 27 GW rüzgâr enerjisi kurulmasını gerektiriyor. Bu, 2035 Ulusal Enerji Planı tarafından belirlenen rüzgar ve güneş enerjisi kapasite hedeflerine beş yıl erken ulaşmaya eşdeğer olacak.    

TÜRKİYE DAHA YÜKSEK RES VE GES HEDEFİ KOYABİLİR

Öte yandan Türkiye, mevcut rüzgar ve güneş enerjisi hedeflerini büyük bir farkla aşacak gibi görünüyor ve bu da çok daha yüksek hedefler koyabileceğini gösteriyor.

Türkiye'nin mevcut yenilenebilir enerji hedefleri, 2022 yılında yayınlanan Ulusal Enerji Planı'na göre 2030 yılına kadar 33 GW güneş ve 18 GW rüzgara ulaşıyor. Mevcut politikalar ve piyasa koşulları altında, 2022 yılında 11 GW olan güneş enerjisi kapasitesinin 2028 yılında 39 GW 'a ulaşacağını tahmin edilirken, 2022'de 11 GW olan rüzgar kapasitesinin 2028'de 18 GW 'a ulaşacağı öngörülüyor. Dolayısıyla Türkiye, mevcut rüzgâr ve güneş enerjisi hedeflerini aşma yolunda ilerliyor.

YENİ HEDEFLER BELİRLENECEK

Önümüzdeki yıl hükümetin güncellenmiş ulusal katkı payında yeni 2035 hedefleri sunulacak. Yenilenebilir enerji kaynaklarını enerji talebi ve iklim hedefleri doğrultusunda artıracak hedefler, 2035 yılında 122 GW güneş enerjisi ve 30 GW rüzgar enerjisi kapasitesine ulaşılmasını sağlayacak.