Türkiye yenilenebilir enerjide bir koyup 10 alabilir

IICEC Yenilenebilir Enerji Raporu’nu detaylı şekilde açıklayan IICEC Direktörü Bora Şekip Güray, “Türkiye yenilenebilir enerjide bir birim yatırımdan on birim ekonomik katkı sağlayabilir” dedi.

Enerji Günlüğü - IICEC Yenilenebilir Enerji Raporu, Cuma günü düzenlenen toplantıda açıklandı. IICEC Direktörü Bora Şekip Güray, rapor sunumunu yaparak, Türkiye’nin yenilenebilir enerjide hızlı ilerleyebilmesi için belirlenen 7 öneriyi açıkladı.

Sabancı Üniversitesi Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) Yenilenebilir Enerji Raporu açıklandı. IICEC Direktörü Bora Şekip Güray tarafından İstanbul Levent'teki Sabancı Holding binasında düzenlenen toplantıda açıklanan raporda, Türkiye'nin yenilenebilir enerji alanında bugüne kadar kat ettiği yol, gelinen durum ve hedefleri ile beklentilere yer veriliyor.

IICEC’İN YENİLENEBİLİRDE YOL KAT ETMEK İÇİN 7 ÖNERİSİ

Raporda Türkiye'nin yenilenebilir enerji alanında önümüzdeki dönemde nasıl bir yol kat edebileceğine yönelik senaryolara da yer verildi. Ayrıca Türkiye'nin bu alanda sağlıklı ve hızlı yol kat edebilmesi için uygulaması yapması gerekenlere dair 7 öneri de yer aldı. Bu öneriler şöyle sıralanıyor:

  1. 2050 yılında 250 GW yenilenebilir enerji kurulu gücüyle yüzde 85’in üzerinde yenilenebilir elektrik üretim payına, nihai enerji talebinde ise toplam yüzde 50 yenilenebilir payına ulaşılması ve ayrıca buna yönelik yol haritalarının belirlenmesi.
  2. Proje stokunda büyüme sağlanması için verimli, derinlikli, maliyetleri yansıtan, öngörülebilir bir elektrik piyasası işleyişi için sürdürülebilir yatırım ve finansman modellerinin geliştirilmesi.
  3. Elektrik şebekelerinin kapasitesinin ve esnekliğinin teknoloji odaklı yatırımlarla güçlendirilmesi.
  4. Rüzgâr ve güneş teknolojisinin, Türkiye’nin bölgesel temiz enerji teknolojileri üretim üssü olmasını destekleyecek şekilde sürdürülmesi, enerji depolama ve yeşil hidrojen üretimi teknolojilerindeki gelişmelere odaklanılması.
  5. Enerji güvenliği ve temiz enerji dönüşümünü desteklemek için enerji tüketicisi sektörlerde temiz elektrifikasyona ek olarak, doğrudan yenilenebilir enerji katkısının da en az üç kat artırılması.
  6. Enerji verimliliği potansiyeli ve dijitalleşme çözümleri ön plana çıkarılarak, yenilenebilir enerji ekosistemlerindeki büyümenin yüksek katma değerli fırsatlara dönüştürülmesi.
  7. Yenilenebilir enerjide nitelikli insan kaynağının ve girişimcilik ekosistemlerinin geliştirilmesi.

“TÜRKİYE YENİLENEBİLİR ENERJİYE YATIRIMLA 10 KAT VERİM ALABİLİR”

Bora Şekip Güray, raporu açıklarken yaptığı değerlendirmede, Türkiye’nin 2050 yılına kadar elektrik üretiminde yenilenebilir enerji oransal katkısının iki kat, toplam enerji sisteminde ise yenilenebilir enerji katkısının dört katın üzerinde artış gösterebildiğini belirterek, “2050 yılındaki senaryoda elektrik üretiminin yüzde 90’a yakını yenilenebilir enerjiden karşılanabiliyor. En hızlı büyüme güneş ve rüzgârda gerçekleşirken, bu iki kaynağın elektrik üretimine katkısı oransal olarak dört kat artışla 2050 yılında üçte ikiye ulaşıyor” dedi.

Özellikle yenilenebilir enerji odaklı ve verimli bir elektrik sistemi için yapılacak yatımların Türkiye'nin fosil yakıt ithalatını ve emisyon envanterini büyük oranda azaltacağını bildiren Güray, “Bu da daha güvenli ve temiz enerji geleceğinin en önemli destekçisi olacaktır. Bir birim elektrik yatırım artışı ithal fosil yakıt ve emisyon maliyetlerinde on birim tasarruf yaratacaktır” diye konuştu.