Enerji Günlüğü - Türkiye, yılın ilk altı ayında yeni güneş enerji santrali (GES) kurulumunda Avrupa üçüncüsü oldu. Toplam kurulu güç ise 1505 MW'ye ulaştı.
Türkiye’nin güneş enerjisine dayalı elektrik üretim kapasitesi 2017’in ilk altı ayında 566 MW arttı. Böylelikle Türkiye bu dönemde gerçekleşen kurulu güç artışında Almanya ve İngiltere’den sonra Avrupa’nın en büyük üçüncü pazarı oldu. Türkiye aynı sıralamada küresel ölçekte ise ilk 10’a girdi.
61 ŞEHİRDE 1505 MW
Türkiye’nin güneş enerjisine dayalı elektrik üretim kapasitesi 2016’nın Haziran ayında 555,3 MW’a, 2016’nın sonunda ise 938,6 MW’a yükselmişti. Haziran ayı sonu itibari ile Türkiye’de güneşten elektrik üretilen şehir sayısı da 61’e ulaşmış durumda. Toplam GES kurulu gücü ise 1505 MW düzeyinde.
KALELİ: BÜYÜME SÜRECEK
Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü (GÜNDER) Başkanı Kutay Kaleli, konuya ilişkin açıklamasında, Türkiye’nin özellikle son iki yılda güneş enerjisinde yüksek büyüme eğilimi yakaladığını belirtti. Bu eğilimin yılın ikinci yarısında da devam edeceğini vurgulayan Kaleli, yıl sonunda güneş enerjisinde 2 bin MW’a yakın bir kurulu güce ulaşılacağını söyledi.
GÜNDER Başkanı Kaleli, sektörde şimdiye kadar gerçekleşen büyümenin ağırlıklı olarak lisanssız güneş enerjisi yatırımlarından kaynaklanmakla birlikte bundan sonraki süreçte kalan lisanslı projelerin de hızla devreye gireceğini anlattı. Çatı üstü GES kurulumlarını yaygınlaştıracak yasal düzenlemelerin tamamlanmasıyla bu pazarın da açılacağını kaydeden Kaleli, ayrıca YEKA modeli kapsamında Konya Karapınar’daki 1000 MW’lik GES’in hayata geçeceğini de hatırlattı. Kaleli, tüm bu gelişmelerin Türkiye enerji yönetiminin güneşte hedeflediği 2023 yılında 10 GW’lık kurulu güç hedefinin gerçekleşmesini sağlayacağını ifade etti.