Türkiye RECAI endeksinde 18’inci sırada

Enerji Günlüğü – Türkiye, 52. Yenilenebilir Enerji Ülke Çekiciliği Endeksi RECAI’ye 18 sıradan girdi. Danışmanlık ve denetim şirketi EY, 52....

Enerji Günlüğü – Türkiye, 52. Yenilenebilir Enerji Ülke Çekiciliği Endeksi RECAI’ye 18 sıradan girdi. 

Danışmanlık ve denetim şirketi EY, 52. Yenilenebilir Enerji Ülke Çekiciliği Endeksi (RECAI) sonuçlarını açıkladı. Türkiye, Yenilenebilir Enerji Ülke Çekiciliği Endeksi’ne 18. sıradan girdi. 

Endekse göre; yenilebilir enerjide önde gelen ülkeler, jeopolitik belirsizlikler ve teknolojik dönüşüm dolayısıyla ihtiyatlı bir tutum sergiliyor. Aralarında şiddetli ticaret çekişmesi bulunan Çin ve ABD, endekste ilk iki sıradaki yerlerini korudu. Brexit endişeleri, endekste sekizinci sıraya gerileyen Birleşik Krallık’ta gerçekleşen yenilenebilir enerji yatırımlarındaki düşüşte etkili oldu. Arjantin ise hükümetin yenilenebilir enerjiye destek vermesiyle endekste ilk kez ilk ona girmeyi başardı. 

Yılda iki kez açıklanan endeks sonuçlarına göre; ilk on ülke sıralamasında büyük bir değişim yaşanmazken, durağanlıkta hükümetlerin ve sektör liderlerinin devam eden jeopolitik istikrarsızlık dolayısıyla beklemede kalmaları etkili oldu. Brexit endişeleri, endekste bir basamak gerileyerek sekizinci sıraya gelen Birleşik Krallık’ın yenilenebilir enerji yatırımlarında düşüşe yol açtı. Türkiye ise on sekizinci sırada bulunuyor.

BELİRSİZLİK YENİLENEBİLİR SEKTÖRÜNÜ OLUMSUZ ETKİLİYOR

ABD hükümetinin ithal edilen güneş panellerine %30 oranında gümrük vergisi uygulaması da dâhil olmak üzere Çin ve ABD arasında yaşanan ticaret anlaşmazlıkları devam ediyor. Öte yandan endekste bir basamak yükselerek üçüncü sıraya yerleşen Hindistan’ın, 100GW’lık güneş enerjisi hedefine ulaşması ticaretle ilgili belirsizlikler ve güneş pili ithalatına %25 gümrük vergisi getirilmesi ile birlikte güç görünüyor. Birleşik Krallık’ın üçüncü çeyrek dönem yenilebilir enerji yatırımları bir önceki yılın aynı dönemine göre %46 geriledi. Söz konusu gerilemede Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden çıkma sürecinin (Brexit), enerji ihracatı ve ithal ekipman fiyatları üzerindeki olası yansımaları etkili oldu.

ULAŞIM VE ISITMADA YENİLEBİLİR ENERJİ TALEBİ ARTIYOR

EY Türkiye Enerji Sektör Lideri Erkan Baykuş, endeks sonuçları ile ilgili yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “ABD ile Çin arasındaki devam eden ticaret uyuşmazlıkları başta olmak üzere global politik ortamın belirsizlikler barındırması ve hükümetlerin temiz enerjiye sağladığı destek ödeneklerinin tüm dünyada kesintilere maruz kalması yenilenebilir enerji sektörünü olumsuz yönde etkiliyor. Böyle bir tabloda kısa ve orta vadede yenilenebilir enerji fiyatlarında rekabetin artacağını ve konsolidasyonlarda yukarı yönlü bir hareket yaşanabileceğini öngörüyoruz. Daha uzun vade için şunlar söylenebilir; ulaşım ve ısıtma sektörlerinin yenilenebilir enerji talepleri giderek yükseliyor ve politika yapıcılar ticaret anlaşmazlıklarını geride bırakarak bu alana odaklanacaklardır”.