Türkiye Kent İçi Bisikletli Ulaşım Strateji Planı hazırlandı

Türkiye Kent İçi Bisikletli Ulaşım Strateji Planı hazırlandı. Planda 2025’e kadar belediyelerde bisikletli ulaşım ile ilgili çatı bir birim oluşturulması öngörülüyor.

Enerji Günlüğü - Türkiye’nin 81 şehrinde bisikletli ulaşım oranının 2030 yılına kadar yüzde 50 artırılması için plan hazırlandı. 

WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler'in liderliğinde yürütülen 'Herkes İçin Bisiklet!' projesi kapsamında Türkiye Kent İçi Bisikletli Ulaşım Strateji Planı - 2030 hazırlandı. Merkezi ve yerel yönetim temsilcileri, STK'ların iş birliğiyle hazırlanan plan, 'Bisiklet sürmenin herkes için güvenli, erişilebilir ve keyifli olduğu, yeşil ve sürdürülebilir bir Türkiye' vizyonunu esas alıyor.

Planda, 2030’a kadar 81 şehirde kent içi bisikletli ulaşım oranının yüzde 50 artırılması, 2025’e kadar belediyelerde bisikletli ulaşım ile ilgili çatı bir birim oluşturulması ve bisikletli ulaşımın, yerel ekonomik kalkınmanın aracı haline getirilmesi öngörülüyor.

TOPLAM 18 HEDEF BELİRLENDİ

Türkiye Kent İçi Bisikletli Ulaşım Strateji Planı – 2030’da toplam 18 hedef ortaya kondu. Hedefler şunlar:

Bisiklet & Politika - 2025’e kadar büyükşehir ve il belediyeleri bünyesinde bisikletli ulaşım ile ilgili çatı bir birim oluşturmak. Bisikletle ilgili verilerin düzenli olarak toplanmasını ve ölçülmesini sağlamak. Kentlerde bisiklet yollarının geliştirilmesine yönelik yasal, yönetsel ve planlama altyapısını geliştirmek. 2030’a kadar mevcut bisiklet yollarının farklı ulaşım türleri tarafından kullanılmasını / işgal edilmesini önlemek. Özel taşıt trafiğini azaltan uygulamaları yaygınlaştırmak.

Bisiklet & Altyapı - 2030’a kadar kent içi güvenli bisikletli ulaşım ağlarını oluşturmak / geliştirmek. 2030’a kadar bisikletli ulaşımla toplu taşıma arasında entegrasyon sağlamak. Herkesin bisiklete erişebilmesi için kentlerde bisiklet paylaşım sistemlerini yaygınlaştırmak.

Bisiklet & Toplum - 2023’e kadar örgün ve yaygın eğitim sistemlerine bisikletli ulaşımla ilgili bilinç geliştirme programları eklemek. 2030’a kadar kentlerde bisiklet kültürünü geliştirmek. Kamu kurumları, karar vericiler ve STK’ların bisikletli ulaşım konusunda koordineli çalışmalarını ve süreci sahiplenmelerini sağlamak.

Bisiklet & Ekonomi - İthalatçı, üretici, tedarikçi ve kullanıcı için bisiklet ve ekipmanlarının daha erişilebilir olmasını sağlamak. Bisikletin ekonomik etkisini tespit etmek. Bisikletli ulaşımı, yerel ekonomik kalkınmanın bir aracı haline getirmek. Tüm ulaşım türleri arasında bisikletli ulaşımı ekonomik olarak tercih edilebilir hale getirmek.

Bisiklet & İklim - 2030’a kadar 81 şehir merkezinde taşıt kaynaklı karbon emisyonunu azaltmak ve hava kalitesinin iyileştirilmesi için kent içi bisikletli ulaşım oranını yüzde 50 artırmak. 2025’e kadar kampüs niteliği gösteren sanayi ve eğitim alanlarında ulaşım sistemlerinin yüzde 30’unu karbon nötr ulaşım sistemi olan bisikletli ulaşıma dönüştürmek. Kent içi lojistik hizmeti veren kargo/dağıtım/kurye firmalarının kendi filolarında bisiklete en az yüzde 30 oranında pay vermesini sağlamak.