Türkiye JES’lerde dünya dördüncüsü

Enerji Günlüğü - Türkiye, jeotermal enerji santrali (JES) kurulu gücünü yaklaşık yüzde 45’lik artışla 1100 megavata (MW) yükseltti ve bu alanda dünya...

Enerji Günlüğü - Türkiye, jeotermal enerji santrali (JES) kurulu gücünü yaklaşık yüzde 45’lik artışla 1100 megavata (MW) yükseltti ve bu alanda dünya dördüncüsü oldu.

Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) Başkanı Ufuk Şentürk, Türkiye’de 2017 yılında dört yeni jeotermal enerji santralinin (JES) devreye alındığını ve santral sayısının 41’e yükseldiğini söyledi. Bu santrallerle birlikte toplam JES kurulu gücünün yaklaşık yüzde 45’lik artışla 1100 MW’ye yükseldiğini anlatan Şentürk, böylece Türkiye’nin ABD, Filipinler ve Endonezya’nın ardından dünya dördüncüsü olduğunu söyledi. Şentürk’ün verdiği bilgiye göre 614 MW kapasiteli 23 JES’in kuruluş çalışmaları da devam ediyor.

HEM YENİLENEBİLİR HEM KESİNTİSİZ

Yabancı sermayenin de Türkiye’deki jeotermal yatırımlarıyla yakından ilgilendiğini belirten Şentürk, geçtiğimiz dönemde Körfez menşeili şirketlerin Orta Anadolu'da 14 jeotermal ruhsat sahası aldıklarını vurguladı. Şentürk, yerli ve yenilenebilir bir kaynak olan jeotermalin, rüzgar ve güneşten farklı olarak kesintisiz bir elektrik üretimine imkan verdiğini de hatırlattı.

JES'LERE DESTEK DEVAM ETMELİ  

Jeotermal kaynakların keşfinde ve işletilmesinde çeşitli riskler ve zorluklar bulunduğunu kaydeden JESDER Başkanı Şentürk “Bu nedenle devlet destekleri kritik önem taşıyor” dedi. Yenilenebilir enerji kaynaklarını destekleme mekanizmasının (YEKDEM) 2020 yılı sonunda devreden çıkacağını hatırlatan Şentürk, “Ama jeotermal için destek devam etmezse JES yatırımları bıçak gibi kesilir. Çünkü yatırımların geri dönüş süreleri, kuyuların derinleşmesi, keşif riski ve maliyetlerin artmasıyla son 10 yıl ortalamalarının üzerine çıktı” diye konuştu.

SONDAJLARA VERGİSİZ MOTORİN 

JESDER Başkanı Ufuk Şentürk, petrol sondaj çalışmalarında kullanılan yakıttan ÖTV ve KDV alınmadığını hatırlatarak, “Jeotermal enerji üretilen kuyunun kapasitesi 4 MW ise sondaj için aynı yakıtın harcandığı petrol kuyusundan çıkarılan petrolden aynı gücü elde edemiyorsunuz. Üstelik jeotermal, yenilenebilir ve sürdürülebilir bir enerji kaynağı. Oysa petrol tükenebilir bir kaynak. Bu faktörler göz önünde bulundurularak, sondajda kullanılan yakıta ÖTV ve KDV istisnası desteği jeotermal yatırımcılarına da verilmeli” dedi.