Türkiye iklim mücadelesinde Ek-1 listesinden çıkmıyor

Türkiye, COP25 Zirvesi’nde sera gazı salımını önlemede en fazla sorumluluk sahibi ülkelerin olduğu Ek-1 listesinden çıkma talebini geri çekti.

Enerji Günlüğü - Türkiye, COP25 Zirvesi’nde sera gazı salımını önlemede en fazla sorumluluk sahibi ülkelerin olduğu Ek-1 listesinden çıkma talebini geri çekti.

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 25. Taraflar Konferansı’nın (COP25) açılış toplantısında Türkiye adına konuşan İklim Müzakereleri ve Uluslararası Politikalar Şube Müdürü Vekili Ayşin Turpancı, Türkiye’nin, zirvenin açılış gündeminde yer alan Ek-1 listesinden çıkma talebini geri çektiğini açıkladı.Turpancı kararın gerekçesi olarak, zaman yetersizliği nedeni ile diğer taraflarla uzlaşılamamasını gösterdi.

Türkiye’nin iklim değişikliği ile mücadelede muazzam bir çaba harcadığını ve çalışmalarını sürdüreceğini belirten Turpancı, Ek 1 listesinden silinmenin ise daha fazla katkı sağlamasına imkan sağlayacağını ve bu nedenle bu talebi önümzdeki COP26’da da gündeme getireceklerini kaydetti. Turpancı, tüm tarafların talebi koşulsuz ve önyargısız değerlendirmelerini beklediklerini de sözlerine ekledi.

EK-1 MADDESİ NEDİR?

Kyoto Protokolü'nde (KP) dünya ülkeleri iklim mücadelesine verecekleri katkı açısından üç ana gruba ayrıldı. EK1 Grubu olarak adlandırılan ilk grup emisyon salımlarının büyük bir kısmından sorumlu olan zengin ve gelişmiş OECD, AB ve PEGSÜ (Pazar ekonomisine geçiş sürecindeki Doğu Bloku ülkeleri) üyesi 42 ülkeden oluşuyor. Bu ülkeler kadar zengin olmayan ve atmosferi kirletmeyen Türkiye, sırf OECD’nin kurucu ülkelerinden olduğu için bu grubun içinde yer almasına itiraz ediyor.