Türkiye enerjide hidrojenin geleceğini belirliyor

Türkiye’de, doğalgaz şebekesinde hidrojen eklenmesi ile ilgili ilk denemelerin 2021 sonuna kadar tamamlanması konusunda hedef konuldu.

Enerji Günlüğü - Türkiye’de, doğalgaz şebekesinde hidrojen eklenmesi ile ilgili ilk denemelerin 2021 sonuna kadar tamamlanması konusunda hedef konuldu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından hidrojenin geleceği konusundaki değerlendirme, öneri ve hedeflere dair görüş alınması için hazırlanan yaklaşım belgesi yayınlandı. Belge ile geleceğin enerji kaynakları arasında en çok adı geçen enerji taşıyıcısı Hidrojen alanında yapılan çalışmaların, Türkiye’nin enerji geleceğine katkı yapması hedefleniyor. Kamuoyu görüşü alınarak, hidrojenin Türkiye enerji sisteminde hangi kaynaklardan hangi teknolojilerle üretileceği, hangi depolama ve taşıma teknolojileri ile son kullanıcıya ulaştırılacağı, hangi teknolojiler ve enerji ihtiyaçlarında kullanılacağı konuları netleştirilecek.

Daha temiz bir enerji geleceğinde hidrojenin bir yeri olduğu konusu uzun süredir tartışılıyor. Yakıt hücreleri ve hidrojen üreten elektrolizör sistemlerinin maliyetlerinin şimdilik önemli bir engel teşkil ettiği düşünülüyor. Hidrojenin doğalgaz şebekesine eklenmesi konusunda ise Avrupa bölgesi ülkelerinde bir çok çalışma yürütülüyor. Benzer çalışmaların ülkemizde de hızlandırılması son derece önemli.

BELGE İÇİN SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Belge için görüşler, 24 Ocak 2020-22 Haziran 2020 tarihleri arasında verilebilecek. 21 Ağustos 2020 tarihinde gelen görüşlerin özeti olan Görüş belgesi (Mavi Belge) yayınlanacak ve bu yılın son çeyreğinde bir çalıştay gerçekleştirilecek. 2021 yılı Ocak ayında ise Karar Belgesi (Kırmızı Belge) yayınlanacak.

Uluslararası Enerji Ajansına göre bugün dünyada 80 milyon ton civarında hidrojen rafineri, amonyak üretimi ve diğer süreçlerde kullanılmakta. En az 15 ülke hidrojen teknolojilerinin ulaştırmada kullanımı konusunda teşvik veya hedef belirlemiş durumda. 

Enerji Günlüğü