Türkiye enerji verimliliği konusuna odaklanmalı

Enerji Günlüğü - Frost & Sullivan uzman analistlerinden Özge Özeke, Türkiye'nin enerji verimliliğine odaklanması gerektiğini söyledi. Özeke, 2023...

Enerji Günlüğü - Frost & Sullivan uzman analistlerinden Özge Özeke, Türkiye'nin enerji verimliliğine odaklanması gerektiğini söyledi. Özeke, 2023 enerji hedeflerini tutturmanın reformlara bağlı olduğunu savundu.
Özge Özeke, enerji sektörüne ilişkin olarak Türkiye'de yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi. Türkiye'de enerji verimliliğinin artan enerji talebiyle birlikte ele alınması gereken en önemli başlık olduğunu dile getirdi. 2007’de yürürlüğe giren kanunun tam anlamıyla uygulama imkanı bulamadığını belirten Özeke, enerji verimliliğinin Türkiye özelinde her geçen gün daha da önem kazandığını anlattı. Özeke, yapıcı uygulamaların dört koldan ilerleme kaydetmesi gerektiğini, teşviklerle enerji verimliliği uygulamaları hız kazanırken, bir yandan da farkındalık yaratmaya ya da varolan farkındalığı arttırmaya yönelik kampanyalarla uygulamaların derinlik ve içsellik kazanmasının önemine vurgu yapıyor.

TASARRUF ZİHİNLERE YERLEŞMEMİŞ
Binaların enerji verimliliği uygulamalarının önemli bir parçası olduğunu hatırlatan Özeke, Frost & Sullivan olarak geçen yıl yeşil binalara yönelik yaptıkları araştırmanın, Türkiye'de konuya ağırlıklı olarak ekonomik temelde bakıldığını, zihinlerde enerji tasarrufu gibi bir anlayışın yerleşmemiş olduğunu bulguladıklarının altını çiziyor. Özeke, bu anlayıştaki zaafiyete odaklanarak çözümleri ortaya koymak ve kamuoyu oluşturmak suretiyle uzun vadede daha verimli sonuç alınacağına vurgu yapıyor.

RÜZGARDA 20 BİN MW ZORLAYICI
Türkiye'nin 2023 yılı enerji hedeflerine ulaşmasının reform sürecine bağlı olduğunu belirten Özeke, yapılacak düzenleme ve iyileştirmelerin daha oturmuş bir sistem yaratarak Türkiye'yi hedeflerine daha yakınlaştıracağını anlattı. Ancak mevcut durum itibariyle doğalgazda yüzde 30’un altına düşmenin ve rüzgarda 20.000 MW’ı yakalamanın zorlayıcı olacağını belirtiyor.
Dünya enerji piyasasına yön veren en önemli trendin artan enerji talebi olduğunu ifade eden Özeke, kırsal alanların elektrifikasyonuyla birlikte Çin, Hindistan ve Afrika ülkelerinin enerji talebinin bu artışta önemli rol oynayacağına vurgu yapıyor. Özeke, gelişmiş ülkelerde ise elekrikli ve hibrit araçların kullanımının artıyor olmasının talebi artıracağını, bunun yanı sıra yenilenebilir enerji kullanımının, temiz kömür teknolojilerinin yaygınlaşacağını, ayrıca karbon saklama ve depolama teknolojilerinin de sisteme daha fazla dahil olacağına dikkat çekiyor.