Enerji Günlüğü - 2014 yılında Türkiye petrol, doğalgaz ve elektrik piyasalarının işlem değeri bir önceki yıla göre düştü.
PwC Türkiye’nin her yıl gerçekleştirdiği ‘Türkiye Enerji Sektöründeki Birleşme ve Satın Almalar Raporu’na göre, 2014 yılında petrol, doğalgaz ve elektrik piyasalarında 40 işlem gerçekleşti. Yapılan işlem sayısı bakımından 2013 yılındaki rakama ulaşılsa da, toplam işlem değeri olarak bir önceki yıla göre düşüş yaşandı. 2013 yılında toplam işlem değeri 7,1 milyar dolarken, 2014’te bu rakam 5,6 milyar dolarda kaldı.
Rapora göre, özelleştirmeyi bekleyen varlıklarla birlikte altyapı segmenti 2014 yılında başı çekti ve toplam işlem değerinin yüzde 98’ini oluşturdu. Devlete ait üç termik santrale ilişkin ihale, enerji pazarının toplam işlem değerinin büyük bir kısmını oluşturdu. Yine devlete ait daha küçük hidroelektrik santrallerin satışı da altyapı segmentini büyüten işlemler arasında yer aldı.
Özel altyapı işlemlerinde ise varlıkların büyüklükleri ve hacimleri sınırlı kaldı. Buna karşılık, yenilenebilir enerji jeneratörlerine ilişkin sunulan 10 yıllık tarife garantisi, büyük yabancı emeklilik fonlarının dikkatini Türkiye pazarına çeken gelişmelerden oldu.
Bu yıl yedincisi hazırlanan rapor her yıl, Türkiye enerji piyasalarındaki hareketlerin düzenli bir grafiğini ve geçmiş yıllara göre etkin bir karşılaştırmasını sunuyor. Türkiye’de 31 Aralık 2014 tarihine kadar gerçekleşen enerji sektöründeki birleşme ve satın alma işlemlerini kapsayan bu yılki rapor, enerji sektöründe yaşanan güncel gelişmelerin yansımalarını gözler önüne seriyor.
PwC’nin senenin başında 2014 yılı için bulunduğu öngörüleri doğrulayan şekilde 2014 yılında Türkiye petrol ve doğalgaz piyasasında sadece altı işlem gerçekleşti. PwC, Enerji Sektöründeki Birleşme ve Satın Almalar raporunda hacimlerin artırılmasına yönelik alternatif modellerin ortaya çıkışıyla birlikte, birleşme ve satın alma seçeneğinin gereklilik olmaktan çıkacağı görüşünü doğruladı.