Türkiye elektrikli ulaşımda 5 milyar dolarlık iş hacmine sahip

TEHAD Başkanı Berkan Bayram, 2030 yılında yaklaşık 1 milyon elektrikli otomobilin Türkiye yollarında olacağını ve 250 bin adetlik şarj ağı oluşacağını kaydetti.

Enerji Günlüğü - Türkiye’nin elektrikli ulaşım, şarj ağı, batarya ve bağlı teknolojiler bakımından 5 milyar dolarlık iş hacmi üretebilecek potansiyele sahip olduğu kaydedildi.

Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçlar Derneği (TEHAD) Başkanı Berkan Bayram, NextGen E-Mobility + Charge Expo & Summit Fuarı ve Zirvesi’nin kamuoyuna duyurulduğu toplantıda yaptığı değerlendirmede, Türkiye’nin elektrikli ulaşım, şarj ağı, batarya ve bağlı teknolojiler bakımından 5 milyar dolarlık iş hacmi üretebilecek potansiyele sahip olduğunu kaydetti. 

Bayram, “2030 yılına geldiğimizde Türkiye yollarında yaklaşık 1 milyon elektrikli otomobil ve 250 bin adetlik şarj ağı oluşacaktır. Bu gelişimin ülkemiz istihdam sürecine katkısının ise, yeni iş sahibi 1,5 milyon kişi olacağını tahmin ediyoruz” dedi.

"ŞARJ ÜNİTESİ SAYISI 20 BİN ADEDE ULAŞTI”

Elektrikli şarj istasyonları konusunda da bilgi veren Bayram, “Türkiye'de şu ana kadar 126 firma şarj ağı lisansı aldı. Lisans şartları gereği bu firmaların 6 aylık süre içerisinde en az 50 adetlik şarj ünitesi kurma zorunluluğu bulunuyor. Diğer taraftan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın açmış olduğu Destek Paketi’nden yararlanan firmalarında 1572 adet, en az 120kW ve üstü güçte şarj ünitesi kurulumları devam ediyor. Ülkemizde şu anda halka açık toplamda 6500 adet şarj ünitesi bulunuyor. Lisanslı - lisanssız toplam şarj ünitesi sayısı ise 20 bin adete ulaşmış durumda” diye konuştu. 

DÜNYA ELEKTRİKLİ VE HİBRİD ARAÇ PAZARI 20 MİLYONA ULAŞTI

Dünya rakamlarına da dikkat çeken Bayram, dünya elektrikli ve hibrid araç pazarının yaklaşık 20 milyon adete ulaştığını  belirtti. Oran olarak elektrikli araçların toplam pazarda en yüksek olduğu ilk 3 ülkenin yüzde 86 ile Norveç, yüzde 43 ile İsveç ve yüzde 30 ile Hollanda olduğunu ifade etti.