Enerji Günlüğü - Kömürden elektrik üretiminde dışa bağımlılığı artmaya devam eden Türkiye’nin 2025 yılında Avrupa'da kömürden en çok elektrik üreten ülke olması bekleniyor.
Enerji düşünce kuruluşu Ember, Türkiye Elektrik Görünümü raporunun 2024 güncellemesini yayınladı. Buna göre, Avrupa değil, Türkiye kömüre yöneliyor. 2013'te kömürün elektrik üretimindeki payı AB ve Türkiye’de %25 iken; bugün AB’de %12'ye düşmüş, Türkiye’de ise %36'ya çıkmış durumda.
2023 yılında kömürden elektrik üretiminde Türkiye, 118 TWh ile ilk kez Polonya’yı geçerek Avrupa’da Almanya’nın ardından ikinci en büyük üretici oldu. Elektrik üretimi için ithal kömüre toplam 3,7 milyar Dolar ödendi. 2025 yılında Türkiye'nin Avrupa'da kömürden en çok elektrik üreten ülke olmasının ise kuvvetle muhtemel olduğu vurgulandı.
İTHAL KÖMÜRÜN ELEKTRİK ÜRETİMİNDEKİ PAYI EN YÜKSEK DEĞERİNDE
2023 yılında ithal kömürün hem toplam elektrik üretimi içerisindeki payı (%22) hem de üretimi (72 TWh) tüm zamanların en yüksek değerlerine ulaştı. Elektrik üretimi amaçlı kömür tüketiminde ithal payı %60’a yükseldi.
Kömürden elektrik üretiminin toplam üretimdeki payının %36’ya yükselmesi Türkiye’nin elektrik üretimi kaynaklı karbon salımlarını artırdı.
RUS KÖMÜRÜNE AMBARGO KÖMÜR FİYATLARINI DÜŞÜRDÜ
Ağustos 2022’de uygulamaya giren AB’nin Rus kömürüne karşı ithalat yasağından sonra, kömür fiyatları doğalgazdan daha fazla düşerek doğalgazın elektrik üretiminde kömüre karşı maliyet avantajını kaybetmesine neden oldu.
İTHAL KÖMÜRÜN %73’Ü RUSYA’DAN
Ayrıca rapora göre, Türkiye’nin elektrik üretimi amaçlı kömür ithalatında Rusya'ya bağımlılığı artmaya devam ediyor. Avrupa Birliği'nde savaş sonrası uygulanan ambargo nedeniyle boşa çıkan Rus kömürünün yeni adreslerinden biri Türkiye oldu. Ambargo sonrası Almanya, Hollanda ve diğer AB ülkelerine gidecek kömürün 15 milyon tondan fazlası Türkiye'ye yöneldi.2023 yılında kömürün yaklaşık dörtte üçü (%73) Rusya’dan ithal edildi.