Türkiye elektrik ihtiyacının % 20’sini yenilenebilirden karşılayabilir

Enerji Günlüğü - Türkiye’nin mevcut elektrik altyapısı ilave iletim şebekesi yatırımına ihtiyaç olmadan 2026 yılına kadar güneş ve rüzgardan 40...

Enerji Günlüğü - Türkiye’nin mevcut elektrik altyapısı ilave iletim şebekesi yatırımına ihtiyaç olmadan 2026 yılına kadar güneş ve rüzgardan 40 GW elektrik üretimini kaldırabilecek ve Türkiye elektrik ihtiyacının % 20’sini karşılayabilecek seviyede.

Antalya’da düzenlenen 9. Türkiye Enerji Zirvesi kapsamında SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi Direktörü Değer Saygın merkezin en son gerçekleştirdiği Türkiye’de şebeke bazında 2016-2026 yıllarına ait verilerinin saatlik simülasyonla yapılmış en kapsamlı ve ilk çalışmaya ilişkin bir sunum gerçekleştirdi.

Üç senaryo baz alınarak yapılan bu çalışmada iki kat artışı öngören ikinci senaryoya göre, Türkiye’nin şebeke çalışmasına göre, Türkiye 2017 yılı sonundaki toplam 10 gigavatlık (GW) rüzgâr ve güneş enerjisi kurulu gücünü 2026 yılına kadar toplamda 40 GW’a yükselterek, bu iki yenilenebilir enerji kaynağından toplam elektrik talebinin %20’sini karşılayabilecek. Üstelik bu potansiyel, elektrik sistemi işletimini zorlamaksızın gerçekleştirilebilecek. Bu kurulu gücü sisteme entegre etmek için hâlihazırda planlananlar haricinde ilave iletim şebekesi yatırımına ihtiyaç olmayacak.

DAHA FAZLA YENİLENEBİLİR ELEKTRİĞİ ENTEGRE EDİLEBİLECEK

Büyük rüzgâr ve güneş kaynaklarına sahip olan Türkiye’nin elektrik sistemi, bundan daha fazla yenilenebilir enerjiyi de entegre edebilme potansiyeline sahip. Aynı çalışma, Türkiye’nin toplam elektrik tüketiminin %30’unu sağlayabilecek 60 GW rüzgâr ve güneş enerjisini de entegre edebileceğini gösteriyor. Hidroelektrik, jeotermal ve diğer yenilenebilir enerji kaynakları dâhil olmak üzere, bu gelişme, yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam elektrik tüketimindeki payını %50 seviyesinden daha yukarı getirecek.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü/Antalya