Türkiye destek paketlerinin iklim kriziyle mücadele odağı eksik

Türkiye’de Covid-19 sürecinde devreye giren destek paketleriyle 3 milyar dolarlık bir kaynağın fosil kaynak yoğun yatırımlara yönlendirildiği ve iklim krizi ile mücadele odağının eksik olduğu belirtildi.

Enerji Günlüğü - Türkiye’de Covid-19 sürecinde devreye giren destek paketleriyle 3 milyar dolarlık bir kaynağın fosil kaynak yoğun yatırımlara yönlendirildiği ve iklim krizi ile mücadele odağının eksik olduğu belirtildi.

Ekonomik iyileştirme paketlerini iklim değişikliği ve enerji perspektifinden değerlendiren yeni web sitesi Enerji PolitikalarıTakibi’nde (Energy Policy Tracker) bugün kamuoyuna sunulan veriler, Türkiye’de Covid-19 sürecinde devreye giren destek paketlerinde iklim krizi ile mücadele odağının eksik olduğunu ortaya koyuyor. Teşviklerin alt kalemlerinde mali büyüklüklere ilişkin bilgiler henüz eksik olsa da genel anlamda bir gruplandırma yapıldığında 3 milyar dolarlık bir kaynağın fosil kaynak yoğun yatırımlara yönlendirildiği belirtiliyor ve teşviklerin de ekonomide beklenen düşük karbonlu dönüşümü gerçekleştirecek şekilde koşullandırılmadığı ortaya koyuluyor.

TÜRKİYE DÜŞÜK KARBONLU ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ ALANLARINI ÖNCELİKLENDİRMELİ

Enerji Politikaları Takibi’nin Türkiye verilerini yorumlayan ekonomist Bengisu Özenç, Covid-19 salgınının ciddi bir sağlık tehdidi olmasının yanında, yakın tarihte karşılaştığımız en büyük ekonomik krizin de ortaya çıkmasına sebep olduğunu belirtti. Özenç, “Bu krizle birlikte ulusal ve uluslararası seviyede eşi görülmemiş büyüklükte destek paketlerinin açıklandığına şahit oluyoruz. İklim krizinin de bir parçası olduğu çoklu kriz ortamında harekete geçirilen bu kaynaklar, gelecekte şiddetini artıracak sistemik krizleri önlemek açısından önemli bir fırsatı barındırıyor. Bunun için desteklerin sağlıklı, adil ve sürdürülebilir bir geleceği hedefleyen bir ekonomik toparlanma çerçevesinde ele alınması gerekli. 

Enerji politikaları, düşük karbonlu ve sürdürülebilir bir geleceğe geçişte kilit bir noktada. Dönüşümün ekonomik büyümeden ödün vermeden, yeni istihdam kapasitesini geliştirerek yapılabileceği yönündeki bulguların sayısı ise her geçen gün artıyor. Türkiye’nin de bu fırsatları yakalayabilmesi için, destek paketlerinde yenilenebilir enerji, enerji verimliliği, elektrifikasyon düzeyinin artırılması gibi düşük karbonlu enerji dönüşümü alanlarını önceliklendirmesi gerekiyor.”

G20 ÜLKELERİ YEŞİL İYİLEŞME PRENSİPLERİNE AYKIRI PAKETLER AÇIKLADI

Mevcut Covid-19 kurtarma paketlerinin, dünya liderlerinin sıklıkla vurgu yaptığı yeşil kurtarma/iyileşme prensiplerine aykırı olarak geliştirildiğini gösteren verilere göre, G20 ülkeleri mevcut Covid-19 kurtarma paketleri kapsamında fosil yakıtlara 151 milyar $ finansman sağlama taahhüdünde bulundular. Fosil yakıtlara aktarılan bu finansmanın yalnızca %20'si iklim hedefi belirlemek veya kirlilik azaltım planlarını hayata geçirmek gibi yeşil koşullara tabi tutuldu.

Ayrıca temiz enerji teknolojilerine 89 milyar $ kamu harcaması taahhüdü yapılıyor. Ancak bu desteğin uygun çevre koruma standartlarını ne şekilde sağlayacağı belirsizliğini koruyor.