Türkiye Cezayir ile enerji işbirliğini arttıracak

Türkiye, önemli LNG tedarikçilerinden biri olan Cezayir ile LNG alımı başta olmak üzere enerji ve madencilik alanlarında işbirliğini arttıracak.

Enerji Günlüğü - Türkiye, önemli LNG tedarikçilerinden biri olan Cezayir ile LNG alımı başta olmak üzere enerji ve madencilik alanlarında işbirliğini arttıracak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, ticari ve ekonomik ilişkileri geliştirmek amacıyla Cezayir’e resmi bir ziyarette bulundu. Dönmez, "Türkiye-Cezayir Enerji ve Madencilik Alanlarında Yuvarlak Masa Açılış Oturumu”nda yaptığı değerlendirmede, Türkiye’nin önemli LNG tedarikçilerinden biri olan Cezayir ile LNG alımında iş birliğini ilerletmek istediklerini belirterek, enerji ve madencilik sektörleriyle ilgili görüşmeler yürütmek üzere bir araya gelen Türkiye ve Cezayir'den kamu ve özel sektör temsilcilerinin önümüzdeki dönemde yürütecekleri çeşitli ortak projelerle enerji ve madencilik sektörlerinin güçlenmesinin her iki ülkenin de menfaatine olacağına inandığını söyledi. 

DOĞAL GAZ ARZININ %50’Sİ LNG İLE KARŞILANIYOR

Türkiye’nin doğal gaz arzının yüzde 50'sini LNG ile karşılayabilecek duruma geldiğini belirten Dönmez, “Türkiye'de iki adet LNG terminali ve iki adet FSRU tesisi bulunmaktadır. Üçüncü FSRU tesisini de inşallah 2022'de devreye alacağız” dedi.

Türkiye ve Cezayir arasında 30 yıldan fazla süredir devam eden sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) anlaşması bulunuyor. BOTAŞ ve Sonatrach arasında imzalanan bu anlaşma 2024'te sona erecek. Türkiye'nin Cezayir'den ithalatında hidrokarbonlar, madencilik ve yenilenebilir enerji olmak üzere enerjinin payı yüzde 90'ın üzerinde.