Türkiye Azerbaycan’ı Avrupa elektrik şebekesine bağlayacak

Azerbaycan elektrik şebekesi Gürcistan üzerinden Türkiye şebekesine, dolayısıyla Avrupa enterkonneksiyonuna bağlanacak. 

Enerji Günlüğü - Azerbaycan elektrik şebekesi Gürcistan üzerinden Türkiye şebekesine, dolayısıyla Avrupa enterkonneksiyonuna bağlanacak. 

“Tek millet iki devlet” sloganında da ifadesini bulan, Azerbaycan-Türkiye ekonomik ve siyasi ilişkileri giderek daha da derinleşiyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Azerbaycan - Türkiye 1. Enerji Forumu’na katılmak üzere Azerbaycan’a geldi. Burada bir grup gazetecinin sorularını cevaplayan Bakan Dönmez, Türkiye ile Azerbaycan arasında elektrik ticaretinin de mümkün olduğunu belirtti. 

Dönmez, “Şu anda Azerbaycan ve Gürcistan arasında fiilen elektrik ticareti var. Gürcistan ile bizim aramızda da elektrik ticareti var. Dolasıyla Gürcistan üzerinden elektrik enerjisi transfer edilebilir. Yine, Nahçıvan ile Türkiye arasında da fiilen bir elektrik bağlantısı var. Onu tekrar işlevsel hale getirmek istiyoruz. Karşılıklı olarak bu konuda bir mutabakata vardık. Orada onların elektrik üretimi imkanları söz konusu. İhtiyaç fazlasını Türkiye'ye satabilecekler. Zaman zaman orada bir sorun olduğunda da bizden elektrik transferi olacak. Geçmiş yıllarda biz Nahçıvan'a elektrik vermişiz” dedi. 

GÜRCİSTAN ŞEBEKESİ ÜZERİNDEN

Gürcistan ve Azerbaycan’ın, İngiltere’yi de kapsayan Avrupa enterkonneksiyonuna entegre edilebilmesi için Türkiye’nin de üyesi bulunduğu Avrupa Ulusal İletim Sistemleri Birliği’nin (ENTSO-E) teknik kriterlere uygunluk onayı vermesi gerektiğini anlatan Dönmez şöyle devam etti: 

“Bu şebekeler birbirine bağlandıkça en uç noktaya kadar elektrik transferi söz konusu olabiliyor. Gürcistan ile Azerbaycan'ın bir bağlantısı var. Onlar zaten yıllardır elektrik transferi yapıyorlar. Burada geriye ne kalıyor? Gürcistan’ın ulusal iletim sisteminin kapasitesine göre ne kadar bir akış olabilir üç ülke arasında oturulup müzakere edilmesi gerekiyor. Bunları masaya yatıracağız.” 

ELEKTRİK PİYASASI KURMA DESTEĞİ 

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye-Azerbaycan arasında elektrik alanında görüşülen bir konu başlığının da elektrik piyasasının kuruluşu olduğunu söyledi. Bakan Dönmez, “Türkiye’de Avrupa Birliği düzenlemelerine oldukça uyumlu ve yakın bir düzenleme var. Türkiye’deki elektrik piyasası regülasyonu ve düzenlenmesine ilişkin yine bilgi, tecrübe aktarımına dönük çalışmalar da devam ediyor” dedi. 

KARABAĞ’A ELEKTRİK İÇİN TÜRK ŞİRKETLERİ DEVREDE

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Bakü’de gerçekleştirilen Azerbaycan-Türkiye 1. Enerji Forumu’nda öne çıkan konulardan birinin de elektrik enerjisi olduğuna vurgu yaptı. Dönmez, “Azerbaycan'ın yenilenebilir enerjiyle alakalı ciddi hedefleri var. Özellikle de işgalden kurtarılan Karabağ bölgesinde ‘yeşil enerji’ hedefleri bulunuyor. Azerbaycan, yenilenebilir enerji konusunda, özellikle rüzgar enerjisinde potansiyeli yüksek bir ülke. Hem kıyıda hem de kıyıya yakın yerlerde deniz üstünde rüzgar türbinlerinin inşasına dönük projeleri var” dedi. Forum kapsamındaki toplantılarda özel sektörün yatırım ve iş fırsatlarını değerlendireceğini ifade eden Dönmez şöyle dedi:“Türkiye'de bu konuda tecrübesi ve deneyimi olan şirketler de buraya gelip görüşecekler, müzakere edecekler. Anlaşmaya bağlanırsa mutlu oluruz. Görüşmeler olumlu ilerliyor. Yine doğal gaz çevrim santralleri düşünüyorlar burada” diye konuştu. 

TPAO’NUN AZERBAYCAN’DA CİDDİ YATIRIMLARI VAR

Bakan Dönmez, Azerbaycan ve Türkiye arasında ekonomi, siyaset ve savunma alanları başta olmak üzere çok boyutlu ilişkiler bulunduğunu vurguladı. 

Bu kapsamda hayata geçen ortak projelerin başarılı bir şekilde yürüdüğünü kaydeden Fatih Dönmez “Bu ilişkiyi özellikle enerji konusunda üçüncü ülkelere de taşıyabiliriz. Bir potansiyel de görüyoruz. TPAO’nun Azerbaycan’da ciddi yatırımları var” dedi. 

DAHA FAZLA DOĞAL GAZ İÇİN HAZIRLIK

Avrupa ülkelerinde özellikle doğal gaz ile ilgili bir arz sıkıntısı yaşandığına işaret eden Bakan Fatih Dönmez, “Artan talebi karşılayabilmek için mevcut kapasitenin artırılmasıyla ilgili bazı ön görüşmeler yapıyoruz. Bu görüşler bugünden yarına sonuçlandırılacak konular değil çünkü bir de bunun üretim tarafı var. Sadece boru hattında kapasite artırımı yetmiyor. Esas olan Hazar'daki üretim miktarının artırılmasına dönük çalışmalar” diye konuştu.  

MADENCİLİKTE YENİ PROJE YOLDA

Bakan Fatih Dönmez, Forum kapsamında imzalanan madencilik işbirliği anlaşmasının Azerbaycan’daki madencilik faaliyetlerinde Türkiye’den tecrübe ve bilgi transferine ilişkin mutabakat zaptı olduğunu aktardı. Dönmez “Belki o iş birliği protokolü ilerleyen safhalarda somut bir madencilik projesine de dönüşebilir ama şu andaki protokolün kapsamı tecrübe ve bilgi paylaşımına ilişkin konuları içeriyor. Fiili üretime dönük bir anlaşma değil” diye konuştu. 

BEŞ YENİ ANLAŞMA İMZALANDI

Azerbaycan ve Türkiye arasında 5 yeni anlaşma imzalandı. Bunlar:

- Türkiye Cumhuriyeti ve Azerbaycan Cumhuriyeti Arasında Madencilik Alanında İşbirliği Anlaşması. 

- Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Azerbaycan Cumhuriyeti Enerji Bakanlığı Arasında Doğal Gaz alanında işbirliğine Yönelik Anlaşma. 

- Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü ve MTA Uluslararası Madencilik Anonim Şirketi İle Azerbaycan Cumhuriyeti Ekoloji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden Kaynakları Kullanımı Devlet Ajansı ve AzerGold Halka Kapalı Anonim Şirketi Arasında Yer Bilimleri ve Madencilik Alanında İşbirliği Yapılmasına İlişkin Anlaşma. 

- Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü İle Milli Jeoloji Değerlendirme Hizmeti Arasında Yerbilimleri Alanında İşbirliği Yapılmasına İlişkin Anlaşma. 

- Azerenerji ASC ve Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) arasında işbirliği protokolü.

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü