Türkiye 2019’da jeotermal kapasitesini en çok arttıran ülke oldu

Türkiye, 2019 yılında dünya genelinde jeotermal enerji kapasitesini en çok arttıran ülke oldu. Türkiye'nin yeni jeotermal kapasite kurulumlarındaki payı yüzde 32 oldu.

Enerji Günlüğü - Türkiye, 2019 yılında dünya genelinde jeotermal enerji kapasitesini en çok arttıran ülke oldu. Türkiye'nin yeni jeotermal kapasite kurulumlarındaki payı yüzde 32 oldu.

REN21 tarafından yayınlanan 2020 Yenilenebilir Enerji Küresel Durum Raporu’na göre, küresel jeotermal kurulu güç sıralamasında dördüncü sırada yer alan Türkiye aynı zamanda 2019’da küresel ölçekte en çok yeni jeotermal enerji kapasitesi ekleyen ülke oldu. Geçen yıl 232 MW yeni jeotermal enerji kapasitesi ekleyen Türkiye’nin küresel yeni jeotermal kapasitesi kurulumlarındaki payı yüzde 32 oldu. Türkiye ayrıca, Çin’in ardından jeotermalin doğrudan ısınma için kullanımının en çok büyüdüğü ikinci ülke konumunda.

TÜRKİYE VE ENDONEZYA LİDERLİĞİNİ SÜRDÜRDÜ

2019’da küresel jeotermal enerji kapasite kurulumu ise tahmini 700 MW oldu. Böylece küresel toplam jeotermal kapasitesi 13,9’a çıktı. Aynı 2018’deki gibi Türkiye ve Endonezya yeni kurulumlar anlamında dünyadaki liderliği üstlendi.

Yeni jeotermal enerji kurulumlarında Türkiye’yi yüzde 25 ile Endonezya, yüzde 22 ile Kenya izledi. Bu üç ülke yeni eklenen jeotermal kapasitesinin 3/4'ünü temsil etti.

2019’da jeotermal enerji kurulumu yapan diğer ülkeler ise yüzde 8 payla Kosta Rika, yüzde 7 payla Japonya ve yüzde 6,4 payla Meksika, ABD ve Almanya oldu. 

JEOTERMALDEN RAHATSIZLIKLARA DİKKAT ÇEKİLİYOR

Rapor jeotermalin emisyonlara ve yer altı sularına etkisi sebebiyle Türkiye’de oluşan rahatsızlığı da dile getiriyor. Türkiye’de jeotermal faaliyetinden kWh başına 1,0 ile 1,3 kg CO2 salımı gerçekleştiğinin, bunun da küresel ortalamanın neredeyse 10 katı olduğunun altı çiziliyor. Son yıllarda bu emisyon salımının düştüğü, ancak santralden santrale fark gösterdiği de not düşülüyor.

Enerji Günlüğü