Enerji Günlüğü - Türkiye'nin Basra Başkonsolosu Faruk Kaymakçı, Türk firmalarını Basra'ya yatırım yapmaya çağırdı.
Faruk Kaymakçı, Uluslarası Enerji Ajansı Irak Raporu verilerine (IEA) göre Irak’ın 2035 yılına kadar enerji sektöründen her yıl artan şekilde ortalama yılda 200 milyar Dolar gelir elde edilmesinin ve Irak enerji sektörü için her yıl ortalama 25 milyar Dolarlık yatırım yapılmasının öngörüldüğünü söyledi.
Kaymakcı, petrol ve doğalgaz üretiminin en fazla Irak’ın güneyinde ve Basra’da gerçekleşeceğini söyledi. Üretimin artmasıyla Irak’ın Basra körfezi dışında alternatif ihraç yolları bulması gerekeceğini ve bunun da güneyden kuzeye ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya boru hatları ihtiyacını oluşturacağına dikkat çeken Kaymakçı, bu verilerin Basra’nın Irak ve Ortadoğu için potansiyel ekonomik lokomotif rolünü ortaya koyduğunu vurguladı.
TÜRK FİRMALARI MAKBUL
Başkonsolos Kaymakcı, her geçen gün daha fazla petrol, doğalgaz ve elektrik üreten Irak’ın güneyinin, yabancı ve özellikle de Türk firmaları için her alanda önemli fırsatlar sunduğunu vurguladı. Bölgedeki Türk firmalarının enerji sektörü de dahil bir çok alanda önemli işler yapmakta olduğunu söyledi. Kaymakçı, bölgede Türk firmalarının rekabet gücünün, cesaretlerinin, girişimcilik ve zor koşullarda yerel halkla birlikte çalışma yeteneklerinin ve ürün kalitelerinin son derece yüksek olduğunun kabul ve takdir edildiğini vurguladı.
YILDIZ: KAYITSIZ KALAMAYIZ
Konuya ilişkin açıklama yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da, "Türkiye’nin hiç bir projeye kayıtsız kalması düşünülemez. Basra Bölgesi’nde Irak’ın Güneyi’nde de aldığımız projeler var. Irak’tan gelen petrol sevkıyatı devam ediyor. Buna biz karar vermiyoruz. Iraklı kardeşlerimiz karar veriyor" dedi.
ELEKTRİK VE GAZ YATIRIMA UYGUN
Uluslararası Enerji Ajansı'nın hazırladığı Irak Enerji Görünümü başlıklı rapora göre ülkenin günlük petrol üretiminin yüzde 80’i güney illerinden olmak üzere 3 milyon varili aştı. Irak böylece dünyanın üçüncü büyük petrol ihracatçısı konumuna geldi. 2030 yılına kadar enerji sektöründe 500 milyar dolar yatırıma ihtiyaç var. Enerji gelirlerindeki artış altyapı ve taahhüt işleriyle ticaret bakımından Irak’ta çok önemli bir iş potansiyeli yaratacak. Mevcut elektrik santrallerinden üretilerek iletim şebekesine verilen elektrik mevcut talebin sadece yüzde 55’ini karşılayabiliyor. Dolayısıyla bu alanda ciddi bir yatırım potansiyeli söz konusu. Irak'da doğalgaz sektörü ise henüz neredeyse tamamen bakir durumda. IAE raporu, Irak'ta gelecekte doğalgazın ulusal elektrik üretiminde temel kaynak ve önemli bir ihraç ürünü olacağını öngörüyor.