TÜREB: YEKDEM'de yerli aksam desteği süresi kısa, oran düşük 

TÜREB Başkanı Hakan Yıldırım, yeni YEKDEM desteklerinin belirsizliği ortadan kaldıracağını belirterek “Buna rağmen yatırımcılar zorlanabilir” dedi. Yıldırım, yerli aksam desteğininin süresini kısa, baz fiyat içindeki payına ilişkin üst sınırı düşük buldu.

Enerji Günlüğü - TÜREB Başkanı Hakan Yıldırım, yeni YEKDEM desteklerinin açıklanmasını, belisizliği ortadan kaldıracağı için olumlu bulduklarını belirterek “Yeni YEKDEM’e rağmen yatırımcılar zorlanabilir” dedi. Yıldırım, yerli aksam desteğininin süresini ve baz fiyata oranını düşük buldu. 

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Başkanı Hakan Yıldırım, 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren uygulanacak yenilenebilir enerji kaynaklarını destekleme mekanizması (YEKDEM) düzenlemesine ilişkin yaptığı değerlendirmede 10 yıl yürürlükte kalacak yeni mekanizmanın açıklanmış olmasını belirsizliği ortadan kaldırması ve rüzgar piyasasının öngörülebilirliği açısından çok olumlu bulduklarını belirtti. 

YERLİ EKİPMANA DESTEK SÜRESİ KISA 

Yeni YEKDEM mekanizmasında yerli ekipman üretimine verilecek teşvikin beş yıl ile sınırlandığına işaret eden TÜREB Başkanı Hakan Yıldırım “Bunun yerine, imalat kabiliyetlerini desteklemek üzere 10 yıla çıkartılması daha olumlu olabilirdi” dedi. Yıldırım, “Bir önceki YEKDEM’de yerli imalat için teşvik fiyatı baz fiyatın yüzde 50’sine kadar çıkabiliyordu, ancak yeni düzenlemede bu oranın yalnızca yüzde 25’e kadar çıkabildiğini görüyoruz” diye konuştu. 

YATIRIMCILAR ZORLANABİLİR

TÜREB Başkanı Hakan Yıldırım, yeni YEKDEM fiyatının TL cinsinden açıklanmakla birlikte, üç ayda bir yapılacak güncellemeye dair formülün yüzde 50 oranında kur dalgalanmalarını içermesinin önemine dikkat çekti. Yıldırım “Eskalasyon hesaplanmasında yüzde 48 ağırlığın döviz bazlı olması önemli, böylece proje finansmanında doğal olarak yüzde 48’ini daha makul maliyetli döviz kredisi ile kullanmak söz konusu olacak. Ama yüzde 52’lik TL kısmına ödenecek yüksek faiz nedeniyle, bugünkü şartlarda projeler yüzde 12-13 gibi paçal faiz oranı ile fonlanabilecek. Bu da yeni YEKDEM’e rağmen yatırımcıları zorlayabilir” dedi. 

DESTEK, TÜREB’İN BAŞABAŞ FİYATININ ÜZERİNDE 

TÜREB olarak Nisan 2019’dan bu yana yüzde 35 kapasite faktörüne sahip örnek bir tesis için başa baş fiyatın 5,22 USDcent/kwh olması gerektiği görüşünü dile getirdiklerini anlatan Hakan Yıldırım “Yeni açıklanan mekanizmadaki fiyatın mevcut döviz kurundaki değeri de 5,47 USDcent/kwh olarak görünüyor” ifadesini kullandı. 

DÜŞÜK KAPASİTE FAKTÖRÜ İLE YATIRIM ZOR

Hakan Yıldırım, yeni YEKDEM fiyatının yüksek kapasite faktörüne sahip projelerin gerçekleştirilmesinde katkısı olacağını ancak yüzde 35 kapasite faktörünün altındaki projelerin bu fiyatlarla hayata geçirilmesinin oldukça zor olduğunu da vurguladı. TÜREB Başkanı Hakan Yıldırım, son iki yıldır Enerji Bakanlığı ile yakın iş birliği yaptıkları ve yoğun çalışmalar gerçekleştirdikleri yeni YEKDEM mekanizmasının açıklanmasından memnuniyet duyduklarını da sözlerine ekledi.