TÜREB: YEKDEM fiyatı döviz bazlı belirlenmeli

TÜREB Başkanı Hakan Yıldırım, 2020 sonrasında YEKDEM fiyatının döviz bazlı olarak belirlenmesinden yana olduklarını açıkladı. 

Enerji Günlüğü - TÜREB Başkanı Hakan Yıldırım, 2020 sonrasında YEKDEM fiyatının döviz bazlı olarak belirlenmesinden yana olduklarını açıkladı. 

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği TÜREB Başkanı Hakan Yıldırım, ülkemizde sürdürülebilir ve finanse edilebilir rüzgar yatırımlarını garanti altına almak adına, 2020 Aralık ayında sona erecek olan Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destek Mekanizması YEKDEM fiyatının döviz bazlı olarak belirlenmesinden yana olduklarını açıkladı. 

“YEKDEM bir maliyet kaynağı değil, tam tersine ülkemizin yenilenebilir enerji sanayisinin gelişmesi ve elektrik tüketim maliyetimizin düşmesi açısından çok önemli bir fırsattır” diyen Yıldırım, YEKDEM sayesinde yenilenebilir enerji sektörüne yerli yabancı birçok şirket tarafından 50 milyar dolar yatırım yapıldığını ve finans kuruluşlarınca da yaklaşık 40 milyar dolar finansman desteği verildiğini hatırlatarak “Bu sayede geçtiğimiz 10 yılda yenilenebilir enerji kapasitemizi 3’e katladık ve 42 bin MW’a çıkardık. Rüzgar ve güneş enerjisi sanayimizi oluşturduk ve ayrıca güçlendirdik. Enerji ithalatını azaltarak cari açığın düşmesine katkı sağladık, enerji arz güvenliğini kuvvetlendirdik. Şimdi bu faydaların artarak devam etmesi için maliyetlerin kuru ne ise destek mekanizmasının kurunun da aynı olması gerektiğine inanıyoruz. Bu da Euro olarak ön plana çıkıyor” dedi. 

RÜZGAR YATIRIMLARI İÇİN ÇIPA FİYAT GEREKLİ

“YEKDEM’in en önemli getirilerinden biri de bu 10 yıllık dönemde artan talebin önemli ölçüde yenilenebilir enerji üretimi ile karşılanması sonucunda, spot piyasadaki elektrik fiyatlarını 2008 yılında MWh başına 120 USD seviyesinden ilk 5 yıl içerisinde 80 dolar seviyesine, sonrasında da 40-50 dolar seviyesine kadar düşürmesi oldu” diyen TÜREB Başkanı Hakan Yıldırım, sürdürülebilir ve finanse edilebilir rüzgar yatırımları için bir çıpa fiyatın gerekli olduğunun, bu fiyatın da yatırımın maliyetinin oluştuğu kurdan belirlenmesi gerektiğinin altını çizdi. 

10 BİN KİŞİLİK İSTİHDAM SIKINTIYA DÜŞEBİLİR

Sektördeki 10 bin kişilik istihdamın da yeni YEKDEM düzenlemesine bağlı olarak sıkıntıya düşebileceğini belirten Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği Başkanı Hakan Yıldırım “10 yılda sıfırdan bir sektör ortaya koyduk. Yerli sanayimizde bu alanda global firmalara hizmet sunacak kalitede ciddi bir insan kaynağı ve 10 bin kişiyi aşan bir istihdam ortaya çıktı. YEKDEM’le ilgili alınacak kararlar bu istihdamın geleceği açısından da belirleyici olacak” mesajı verdi.