Tüpraş’tan iki yeşil hidrojen girişimine yatırım: Verdagy ve Ionomr

Tüpraş’ın girişim sermayesi şirketi Tüpraş Ventures, yeşil hidrojen alanında ABD-Kaliforniya merkezli Verdagy ve Kanada-Vancouver merkezli Ionomr şirketlerine yatırım yaptı.

Enerji Günlüğü - Türkiye’nin enerji devi Tüpraş'ın enerji dönüşümünde belirleyici olacak teknoloji girişim şirketlerine yatırım yapmak, stratejik iş birlikleri oluşturmak ve ekosistemi geliştirmek amacıyla kurduğu Tüpraş Ventures şirketi yeşil hidrojen alanında faaliyet gösteren girişimlere yatırımlarını sürdürüyor. Tüpraş Ventures, geçen yıl içerisinde tamamlanan Verdagy yatırımından sonra Ionomr şirketine de yatırım gerçekleştirdi.

ELEKTROLİZÖRCÜ VERDAGY

Elektrolizör teknolojileri alanında faaliyet gösteren Tüpraş’ın yeni ortaklığı Verdagy, alanında en yüksek akım yoğunluğuna erişmesi, patentli hücre ve membran mimarileri sunması ile öne çıkıyor. Laboratuvar ve pilot aşamalarının ardından 2 MW’lık elektrolizör tesisi ile hızlı ölçeklenme göstermeyi başaran şirket, 20 MW kapasiteye sahip modülleri satışa sunmaya hazırlanıyor.

MEMBRAN VE POLİMER ÜRETİCİSİ IONOMR

Yeşil hidrojen üreten elektrolizörlerin en önemli parçalarından biri de kullandıkları membranlar. Uzun ömürlü, yenilikçi membran ve polimer teknolojileri geliştiricisi Ionomr (Next-Gen Ion-Exchange Membranes - Ionomr Innovations Inc.), hem elektrolizör hem de yakıt pili sektörüne yönelik ürünler geliştiriyor. Geri dönüştürülebilir nitelikteki bu ürünler; gösterdikleri yüksek iyonik iletkenlik ve zorlu koşullar altında kararlılık ve dayanıklık ile sistemlerin verimliliğini artırıyor.

LEVENT ZAĞRA: YEŞİL HİDROJEN YATIRIMLARINA DEVAM

İnovasyondan Sorumlu Tüpraş Genel Müdür Yardımcısı Levent Zağra, Şirket olarak yaklaşık üç yıl önce açıkladıkları Stratejik Dönüşüm Planı doğrultusunda karbon emisyonu olmayan enerji teknolojilerine odaklandıklarını anlattı. Sürdürülebilir rafinajın yanı sıra, odak iş alanları arasında yer alan biyoyakıtlar, sıfır karbonlu elektrik ve yeşil hidrojen alanındaki faaliyet ve yatırımlarına devam ettiklerini anlatan Zağra, “Girişim şirketimiz Tüpraş Ventures ile geleceğin yeni iş kollarına yatırım yapıyoruz. Farklı hidrojen elektrolizörleri ve sıfır karbonlu elektrik kullanarak üretilecek hidrojen, karbon nötr hedeflerimize ulaşmamızda önemli araçlardan biri olacak. Geçen yıl gerçekleştirdiğimiz Verdagy yatırımı ve bu yılki Ionomr yatırımımızın da gösterdiği gibi, en verimli ve yenilikçi teknolojilerin erken uygulayıcısı olmak amacındayız” diye konuştu.

TÜPRAŞ, YENİLİKÇİ ELEKTROLİZÖR MİMARİLERİNE İNANIYOR

Levent Zağra, hidrojen alanında faaliyet gösteren dünyadaki tüm girişimleri çok uzun süredir takip ettiklerini belirterek “Yeşil hidrojen üretiminde kullanılan yenilikçi elektroliz mimarilerinin hızla ölçeklenip, operasyonlarımızda başarıyla kullanılabilme potansiyeli olduğuna inanıyoruz. Bu alanda, Verdagy ve Ionomr girişimlerinin yatırımcısı olmaktan ve yatırım turuna katılan uluslararası yatırımcılar arasında yer almaktan çok mutluyuz” ifadelerini kullandı.

TÜPRAŞ VENTURES HAKKINDA

2022 sonunda kurulan Tüpraş Ventures, Tüpraş’ın stratejik planı kapsamında odaklandığı sürdürülebilir rafinaj, biyoyakıtlar, sıfır karbonlu elektrik ve yeşil hidrojen başta olmak üzere karbon yönetimi, akıllı bilişim teknolojileri, endüstri 4.0, enerji verimliliği, çevre, geri dönüşüm ve atık yönetimi alanlarında yurt içi ve yurt dışı teknoloji girişimlerine yatırımlarına başladı. Kuzey Amerika ve Avrupa başta olmak üzere geniş bir coğrafyada, stratejik odak alanlarına yatırım yapmayı hedefleyen Tüpraş Ventures, teknolojilerini deneme ve ölçeklendirme fırsatı sunduğu girişimlere Tüpraş’ın sektör tecrübesi ile bilgi birikiminden faydalanma imkânı da sağlıyor.

Enerji Günlüğü