Tüpraş demiryoluyla 6 yılda 10,3 milyon ton yakıt taşıdı

Tüpraş iştiraki Körfez Ulaştırma, 6 yılda hem maliyetleri düşürdü, hem de karayoluna göre 145 bin ton daha az karbon salımı yaptı.

Enerji Günlüğü - İlk özel demiryolu taşımacılığı şirketi, Tüpraş iştiraki Körfez Ulaştırma, 6’ncı yılında hem taşıma maliyetlerini düşürdü, hem de karayolu alternatifine göre 145 bin ton daha az karbon salımı yaptı.

Tüpraş’ın demiryolu faaliyetleri için 2017 sonunda kurduğu iştiraki Körfez Ulaştırma, Tüpraş’a ait rafineriler arasında kesintisiz 7/24 akaryakıt lojistiği yapıyor. Türkiye’deki ilk özel demiryolu şirketi olan Körfez Ulaştırma, 6 yılı içinde 10 milyon kilometre yol kat ederek; 10,3 milyon ton akaryakıt ve ara ürünün nakliyesini gerçekleştirdi. 

Karayolu taşımacılığına göre çok daha düşük maliyetli ve çevre dostu sonuçlar veren demiryolu taşımacılığı için dizel lokomotiflerin yanında, hibrit lokomotifler de kullanılıyor. Körfez Ulaştırma’nın demiryolu filosunda halihazırda, 9 adet hibrit (dizel/elektrikli) ve 5 adet de dizel lokomotif bulunuyor.  

Tüpraş’ın, 2050 yılı için öngördüğü karbon nötr hedefine yaklaşmada önemli etkisi olan şirket, kurulduğu günden bu yana karayolu taşımacılığına kıyasla 145 bin ton daha az CO2 salımı yaptı. Körfez Ulaştırmna, İsviçreli Stadler firmasına iki yeni Stadler Eurodual model çift yakıtlı lokomotif sipariş etti. Şirket daha önce bu lokomotiflerden 7 adet satın almıştı. 

Körfez Ulaştırma’nın filosu; 2024 yılının son çeyreğinde teslim edilmesi planlanan 2 yeni hibrit lokomotifle birlikte, 5 adedi dizel; toplam 14 lokomotife ulaşacak. 

ŞİRKET 551 ADET VAGONLA ÇALIŞIYOR

Körfez Ulaştırma Genel Müdürü Tufan Başarır, “Türkiye’nin ilk özel demiryolu işletmecisi olarak, geçtiğimiz yıl 2,2 milyon ton akaryakıt ve 64 bin ton demir cevheri taşıdık. 2018-2024 Haziran dönemi itibarıyla ise 10,3 milyon ton akaryakıt ürünü ve ara ürün taşımacılığıyla ekonomiye ve sanayiye katma değerimizi sürdürüyor, sektörünün en büyük yatırımcısı olma unvanımızı koruyoruz. Bugün 517 akaryakıt vagonu ve 34 platform vagonu ile çalışıyoruz. Ayrıca, Tüpraş’ın petrokok ürününü de İzmit-Kırıkkale hattında taşımaya başladık. Ekibimizi 2024 Haziran itibarıyla 90 makinist, 47 bakım personeli ve 50 çalışan ile 187 kişiye çıkardık. Her yıl pazarın en büyük dört akaryakıt dağıtıcısına hizmetimizi artırıyoruz ve bu iş modelimizi diğer sektörlere de taşımak için çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu. 

KARAYOLUNA KIYASLA 145 BİN TON CO2 SALIMI ENGELLENDİ

Karayolundaki tanker trafiğini azaltarak çevresel ve toplumsal fayda sağladıklarını belirten Tufan Başarır, “Körfez Ulaştırma, kurulduğu günden bu yana karayolu taşımacılığına kıyasla 145 bin ton CO2 eşdeğerinde salımı engelledi. Böylece, ana şirketimiz Tüpraş’ın 2050’de lider karbon nötr enerji şirketi olma hedefine de katkıda bulunuyor, daha iyi bir gelecek için var gücümüzle çalışıyoruz” ifadelerini kullandı. 

KADIN İSTİHDAMI ŞİRKET POLİTİKASI

Tufan Başarır, kadın istihdamında sektörde öncü uygulamalara imza attıklarını belirtti ve şunları ekledi, “Kırıkkale ve İzmit’teki kadın operasyon görevlilerimiz göreve başladı. Tren makinistliği eğitimlerini tamamlayan kadın makinistlerimiz 2025 yılının ikinci çeyreğinde sahada görev alacak. Hem ofis hem de saha kadrolarındaki kadın istihdamı oranını sistematik bir şekilde artırmayı hedefleyen bir stratejimiz var, bu hedefimize kararlılıkla ilerliyoruz”.

TEKER ÇAKMA VE VAGON BAKIM ONARIM HİZMETİ VERİLİYOR

Tüpraş Kırıkkale Rafinerisi’nde, Avrupa ve Türkiye’de demiryolu araçlarının bakımını yapmak üzere yetkilendirilmiş ECM (Entity in Charge of Maintenance) sertifikasına sahip atölyeleri bulunuyor. Sektördeki diğer firmalara da hizmet veren bu atölyelerde vagonların bakımı ve onarımı yapılıyor. 2023 yılında, 22’si Körfez Ulaştırma’ya ait olmak üzere toplam 67 vagonun bakımları yapıldı. Atölyelerde teker çakma işlemleri de yapılıyor. Yatırımları yurt içi imkanlarla tamamlanan teker çakma faaliyetlerinde, geçen yıl Körfez Ulaştırma’ya ait vagon ve lokomotifler için toplam 213 teker takımı hazırlandı. Dış hizmet kapsamında ise 100 adet teker takımı üretildi.