Enerji Günlüğü - TÜBİTAK'ın Suudi Arabistan bilimsel kurumu KACST ile işbirliği yaparak geliştirdiği proje ile Suudi Arabistan’da gerilim kaynaklı elektrik kesintisi sorunları giderilecek.
Proje kapsamında TÜBİTAK’ın ihraç ettiği 3.6 milyon dolarlık teknoloji sayesinde Suudi Arabistan’ın coğrafi şartları ve iklimi nedeniyle elektrik şebekelerinde yaşanan sorunlar giderilecek.
Konu ile ilgili bir açıklama yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, “Suudi Arabistan elektrik şebekelerindeki sıkıntıları aşmak için bizden yardım istedi. Biz de TÜBİTAK’ın kullandığı teknolojinin bu ülkeye ihraç edilmesini uygun bulduk. Bence bu projenin en önemli özelliği, Türkiye’nin teknoloji ihraç etmesidir. Bu açıdan çok önemli bir gelişme” diye konuştu.
TÜBİTAK’ın Riyad’da ikinci bir tesis kurulumu için çalışma yaptığını söyleyen Bakan Ergün, Bu ülkenin bilimsel kuruluşuyla yaptıkları anlaşma ile sadece projelerin hayata geçmediğini, aynı zamanda teknik eğitimler de verildiğini belirtti.
Ortadoğu, Orta Asya ve Afrika’da elektrik şebekesi sorunlarının çok sık yaşandığını vurgulayan Ergün, bunun en önemli sebebinin de çok sıcak havalar ve coğrafi şartlar olduğunu bildirdi. Söz konusu ülkelerin sorunlarını genelde çok uluslu şirketlerden satın alımlarla aştıklarını ifade eden Nihat Ergün, “Ancak bu şirketler teknolojileri çok yüksek meblağlarla satıyor. Artık biz de bu pazarda yerimizi aldık. Çok uluslu şirketlerle rekabet edebilecek durumdayız. Suudi Arabistan’a 3.6 milyon dolarlık teknoloji ihracatı yaptık. Artık kurduğumuz şebekeler sayesinde Suudi Arabistanlılar bu konuda rahatlık sağlıyor” diye konuştu.
TÜBİTAK Enerji Enstitüsü Proje Yöneticisi Dr. Bilge Mutluer geliştirici proje hakkında bilgi vererek, “İklim şartlarından dolayı Suudi Arabistan’da yüksek sayıda klima kullanımı çok yüksek. Yüklenmeden dolayı gerilim düşüyor ve tam da bu sebeple ülkede devamlı elektrik kesintileri yaşanıyor. Biz, kurduğumuz tesisler ve bu tesislerin çalışmasını sağlayacak teknik eğitimlerle bu sorunu çözüyoruz” dedi.