TPAO ve Dixstone Hançerli-Güney Kırtepe sahasında boru hattı inşa edecek

MAPEG, TPAO ve Dixstopne'un inşa edeceği yeraltı petrol boru hattı için Diyarbakır’da Yenişehir, Ergani ve Eğil ilçelerindeki 37 parselde kamulaştırmalar yapacak.

Enerji Günlüğü - MAPEG, TPAO’nun Dixstone ile ortak sahip olduğu Hençerli-Güney Kırtepe petrol sahasında inşa edeceği yeraltı petrol boru hattı için Diyarbakır’ın Yenişehir, Ergani ve Eğil ilçelerindeki 37 parselde kamulaştırmalar yapacak. 

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ve Dixstone Netherlands NV’nin, Diyarbakır ilinde müştereken sahip olduğu ARİ/TPO-DSN/K/L43-c2-1; ARİ/TPO-DSN/K/L43-c3-1 ve ARİ/TPO-DSN/K/L44-d4-1 pafta numaralı petrol işletme ruhsat sahaları kapsamında; Hançerli-Güney Kırtepe üretim sahaları arasında döşemeyi planladığı yeraltı petrol boru hattı için gerekli olan; ancak arazi maliklerinin rayiç haddin üzerinde bedel talep etmesi nedeniyle anlaşma yoluyla satın alınması mümkün olmayan, Diyarbakır ilinin Yenişehir ilçesine bağlı Ekinciler ve Dikentepe köyleri; Ergani ilçesine bağlı Koyunalan ve Hançerli köyleri ile Eğil’e bağlı Musan Köyünde yer alan 37 parselin toplam yüzölçümü 26.301,29m2 olan kısmında irtifak hakkı kurmak suretiyle kamulaştırılması talebiyle Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğüne (MAPEG) başvuru yapmıştı. 

MAPEG incelemesini tamamladı ve petrol işlemi için gerekli olduğu ve kamulaştırılmasında kamu yararı bulunduğu değerlendirmesiyle talebi olduğu gibi onayladı. Buna göre söz konusu 37 parselin toplam 26.301,29m2’lik kısmı; irtifak hakkı kurulmak suretiyle kamulaştırılacak. 

TPAO’nun elinde kamulaştırılacak olan parsellerle ilgili Ergani ve Eğil Asliye Hukuk Mahkemeleri ile Diyarbakır 1., 3., 4., 6., 8. ve 9. Asliye Hukuk Mahkemelerinden alınmış, acele kamulaştırma kararları bulunuyordu.