TPAO, Türkiye’nin dünya markası olmayı hedefliyor

Enerji Günlüğü- Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Besim Şişman, TPAO'nun Irak, Libya, Azerbaycan ve Afganistan'daki uluslararası...

Enerji Günlüğü- Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Besim Şişman, TPAO'nun Irak, Libya, Azerbaycan ve Afganistan'daki uluslararası yatırımlarına ve ortaklıklarına dikkati çekerek, Güney Amerika'ya dahi ulaşmayı hedeflediklerini, oralarda bir operatör olarak yer alınamasa bile her türlü ortaklık opsiyonlarını değerlendiklerini belirtti.

Genel Müdür Şişman, Türkiye ve dünyanın önde gelen uluslararası enerji şirket temsilcilerinin, devlet yetkililerinin, ekonomistlerin ve jeoloji mühendislerinin katıldığı "2014 Türkiye Petrol ve Gaz Zirvesi"nde yaptığı konuşmada, bu bölgede başarılı olmak için herkesin Türkiye'ye ihtiyaç duyduğunu belirtti. Şişman, "Türkiye, stabil politik yapısı ve güvenlik açısından sıkıntısız bir ülke olması nedeniyle yatırımcılar açısından avantajlı bir ülkedir. Kesin olan bir şey var ki Türkiye bugün, düne göre çok daha güçlüdür ve yarın da bugüne göre daha güçlü olacaktır" diye konuştu.

TPAO, DÜNYA MARKASI OLMAK ÜZERE DÖNÜŞÜYOR

TPAO'nun bir dönüşüm sürecinden geçtiğini ifade eden Şişman, Türkiye'nin 2023'e kadar dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer almak ve 10 dünya markası oluşturmak hedeflerini hatırlatarak, "TPAO da bu 10 dünya markasından biri olabilmek için stratejik bir dönüşüme başladı" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin 50 milyar Dolar civarındaki cari açığının enerji kaynaklı olduğuna değinen Şişman, "Bu açığı kapatmak için TPAO agresif bir strateji izleyerek hem yurt içinde hem de yurt dışında her türlü ortamda enerji kaynaklarına ulaşmak amacıyla var gücüyle çalışmaktadır, başkalarının yer almaya çekindiği yerlere dahi girmeyi hedeflemektedir" dedi.

Şişman, TPAO'nun Irak, Libya, Azerbaycan ve Afganistan'daki uluslararası yatırımlarına ve ortaklıklarına dikkati çekerek, Güney Amerika'ya dahi ulaşmayı hedeflediklerini, oralarda bir operatör olarak yer alınamasa bile her türlü ortaklık opsiyonlarını değerlendiklerini belirtti.

İSRAİL İLE OLASI ANLAŞMA, BİR BARIŞ PROJESİ OLACAK

Türkiye'nin yakın coğrafyasında yaşanan politik belirsizliklerin ve güvenlik zafiyetlerinin doğal kaynaklara ulaşımı zorlaştırdığını ifade eden Şişman, İsrail ile olası bir enerji anlaşmasının "bir barış projesi" olabileceğini ama sonuç alınması için beklemek gerektiğini söyledi.