TPAO: 2 yılda 1 yeni saha alacağız

Enerji Günlüğü - Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdür Vekili Besim Şişman, aktif ve agressif genişleme politikasını sürdüreceklerini...

Enerji Günlüğü - Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdür Vekili Besim Şişman, aktif ve agressif genişleme politikasını sürdüreceklerini söyledi. Şişman, "Her 2 yılda 1 yeni bir saha alacağız" dedi.

TPAO Genel Müdürü Besim Şişman, Platin Dergisi'ne konuştu. TPAO'nun son 10 yılda yurtdışına 5.74 milyar dolar yatırım yaparak toplam petrol rezervini iki katına çıkardığını belirten Şişman, Şirket'in Azerbaycan, Afganistan, Kazakistan, Libya, Irak ve Kıbrıs’ta yürüttüğü projelere ek olarak yeni coğrafyalara açıldığını anlattı.

COĞRAFİ YAYILMA

Son yıllarda yatırım portföyünü Rusya, Orta Doğu, Latin Amerika ve Afrika’yı kapsayacak şekilde genişlettiğini aktaran Şişman, özellikle Afrika’yı odak noktası olarak belirleyerek çalışmalarını bu yönde sürdürdüklerini kaydetti.

AKTİF VE AGRESSİF GENİŞLEME

Önümüzdeki dönemde yurtdışında oldukça aktif ve agresif bir genişleme politikası izleyeceklerinin altını çizen Şişman, şöyle dedi:

"TPAO'nun hedefi iş geliştirme faaliyetlerine daha fazla önem vererek ve devletimizin gücünü de arkasına alarak yerli/yabancı konsorsiyumlarla yeni projelere girmek ve yeni coğrafyalara açılmak. Artık eldeki mevcutlarla yetinmeyerek her iki yılda bir bütçemiz imkânlarını zorlayarak yeni bir saha satın alacağız. Rusya’da satın aldığımız saha, çizmiş olduğumuz uzun vadeli hedefimizin ilk somut göstergesidir."

Besim Şişman, faaliyetlerini genişletme ve büyütme hedefleri çerçevesinde Rusya'daki 21. Dünya Petrol Kongresi sırasında Güney Kore, Endonezya, Umman, Rusya, Brezilya, İsrail, Norveç, İran, ABD, Fransa, Macaristan, Meksika, Pakistan ve Hindistan temsilcileriyle üst düzey görüşmeler gerçekleştirdiklerini aktardı. Şişman'ın verdiği bilgiye göre bu görüşmelerde petrol ve doğalgaz kaynaklarının keşfedilmesi ve işletilmesi, bilgi, tecrübe ve uzmanlık değişimi, hidrokarbon ve doğalgaz altyapılarının inşası ve iyileştirilmesi, petrol ve doğalgaz taşımacılığı, mevcut projelerin geliştirilmesi ve hidrokarbon endüstrisine yerli ve yabancı yatırımların çekilmesi gibi konular ele alındı.

HİNDİSTAN VE MALEZYA İŞBİRLİĞİ

Hindistan Mili Petrol Şirketi ONGC Videsh Limited (OVL) ile arama/üretim faaliyetlerinin geliştirilmesi ve geniş kapsamlı işbirliğini içeren mutabakat zaptı imzaladıklarını kaydeden Şişman, "Ayrıca Malezyalı Petronas ile yaptığımız görüşmeler sonucu karşılıklı işbirliği imkânlarını artırma kararı aldık. Umuyorum ki, kısa süre içerisinde bu çalışmalarımızın karşılığını fazlasıyla alacağız" dedi.

OPERATÖR MÜ YÜKLENİCİ Mİ?

Yurtdışı ortaklıklar kurarken TPAO'nun sahada operatör mü yoksa yüklenici firma mı olacağı gibi teknik meselelere karar verirken iş fırsatlarını ve müstakbel ortakların operasyonel büyüklüklerini göz önüne aldıklarını kaydeden Şişman sözlerini şöyle sürdürdü:

"TP olarak ortaklarımızla maksimum işbirliği sağlamanın yanı sıra, Ortaklığımızın bu işbirliği sayesinde finansal ve yönetimsel konularda kendine yeni şeyler katarak, daha da güçlenerek büyümesini hedefliyoruz."

Besim Şişman, Platin'deki röportajında yüzde 19 hissedarı oldukları Şahdeniz Sahası hakkında bilgiler aktarırken, TANAP projesine ilişkin değerlendirmelerde de bulundu.