TP ve Shell Karadeniz`de petrol sondajına başlıyor

Enerji Günlüğü - Batı Karadeniz'de Shell ve Türkiye Petrolleri adına ortak arama yapacak Noble Globerotter II petrol sondaj gemisi Karadeniz'e ulaştı. Kıyıdan...

Enerji Günlüğü - Batı Karadeniz'de Shell ve Türkiye Petrolleri adına ortak arama yapacak Noble Globerotter II petrol sondaj gemisi Karadeniz'e ulaştı. Kıyıdan 100 km açıkta, 2 bin metre deniz derinliğinde kuyu açılacak. 

Türkiye'nin Karadeniz'deki hidrokarbon varlıklarının keşif ve üretimine yönelik çalışmaları yeni bir aşamaya geldi. Küresel petrol devi Shell ile Türkiye Petrolleri (TP) tarafından yürütülen ortak çalışmalar çerçevesinde, çıkarılabilir petrol ve gaz kaynaklarını araştırmak üzere, Batı Karadeniz’de kıyıdan yaklaşık 100 km açıkta, 2.000 metre deniz suyu derinliğinde bir arama kuyusu açılacak.

1 YIL ERKEN BAŞLADI

Öngörülen tarihten 1 yıl önce, bu ay (Ocak 2014) içinde başlayacak sondaj çalışmalarını, son teknolojiyle donatılmış Noble Globerotter II adlı sondaj gemisi yürütecek. Noble Globerotter II'nin çalışmalarına üç adet destek gemisi ile iki helikopter de katkı sunacak. Şile 1 adıyla açılacak sondaj kuyusu projesinde, kıyıda kuralacak tedarik üssü dâhil yaklaşık 240 kişinin çalışması planlanıyor.

SONDAJ GEMİSİNİN GEÇİŞİNİ İZLEDİLER

Konuyla ilgili olarak İstanbul'da Boğaziçi kıyısında bulunan, Çırağan Palace Oteli'nde bir toplantı düzenlendi. Toplantıya, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TP Yönetim Kurulu Başkan Vekili Besim Şişman, Shell Türkiye Ülke Müdürü Ahmet Erdem, Shell Upstream Turkey Genel Müdürü Joris Glimbergen'in de aralarında bulunduğu yetkililer katıldı. Katılımcılar, Noble Globerotter II adlı sondaj gemisinin Boğaziçi'nden geçişine de tanıklık ettiler.

YILDIZ: OLUMLU SONUÇLARINI BEKLİYORUZ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız toplantıda yaptığı konuşmada, "Türkiye’nin amacı, 100. yaşını kutlayacağı 2023’te dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmaktır. Ülkemizin bu hedefe ulaşmasındaki önemli etkenlerden biri de yerli enerji kaynaklarının artışı olacak. Bu anlamda enerji kaynaklarının geliştirilmesine katkıda bulunmak birincil hedeflerimiz arasında. Türkiye Petrolleri ve Shell arasındaki işbirliğinin olumlu sonuçlarının sadece enerji sektörüne değil, ülkemizin genel ekonomisine de katkı sağlamasını heyecanla bekliyoruz” diye konuştu.

ŞİŞMAN: BU, ERKEN DÖNEM ARAMA PROJESİ

Karadeniz’de gerçekleşecek arama çalışmalarının ortağı olan, Türkiye Petrolleri Yönetim Kurulu Başkan Vekili Besim Şişman ise "Shell ile gerçekleştirdiğimiz çalışma, erken dönem arama projesidir. Ülkemizin petrol ve gaz kaynaklarını geliştirmeyi hedefleyen bu proje kapsamındaki öncelikli hedefimiz, olabildiğince veri toplamak ve bu verileri analiz etmekten geçmektedir. Arama çalışmalarının olumlu sonuçlanması en büyük dileğimiz" dedi.

ERDEM: SHELL TECRÜBESİNİ GETİRİYOR

Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem de, "Küresel tecrübemiz, araştırma ve geliştirme ve inovasyona dayalı yüksek teknolojimiz ile ülkemiz için değer yaratmak amacıyla Shell’in küresel uzmanlığını Türkiye’ye getiriyoruz" dedi.

Türkiye’nin petrol ihtiyacının yaklaşık yüzde 5’inin, doğal gaz ihtiyacının ise sadece yüzde 2’sinin yerli kaynaklardan karşılandığını ifade eden Ahmet Erdem, "Bu kuyu ile Batı Karadeniz’de hidrokarbon kaynaklarının olup olmadığı konusunda önemli bilgilere ulaşacağız. Türkiye, petrol ve doğal gaz alanında yerli üretimi daha üst seviyelere çekmeye çalıştığı için bu çalışmalar oldukça önemlidir" diye konuştu.

BARBAROS HAYREDDİN İŞLERİ HIZLANDIRDI

Karadeniz'deki ortak sondaj çalışmalarının planlanandan 1 yıl daha erken başladığını dile getiren Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem, TP’nin Barbaros Hayreddin Paşa gemisiyle yapılan üç boyutlu sismik verilerinin çok hızlı şekilde toplanmasının ciddi katkısı olduğunu ifade etti. Erdem; Shell ve Türkiye Petrolleri arasındaki uyumlu ortaklık ve özverili çalışma ile düzenleyici kuruluşların ve yetkili makamların desteğinin de bunda önemli rol oynadığını vurguladı.

Mehmet KARA


YILDIZ BU KEZ KARADENİZ'DEN UMUTLU


SHELL VE TP'DEN SONDAJA 300 MİLYON DOLAR