Tonbul: Elektrik üretimimizin yüzde 64’ünü sulardan sağlıyoruz

Enerji Günlüğü – Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, toplam enerji üretimimizin yüzde 64’ünü kamu ve özel sektöre ait 560 hidroelektrik...

Enerji Günlüğü – Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, toplam enerji üretimimizin yüzde 64’ünü kamu ve özel sektöre ait 560 hidroelektrik santralinden sağladığımızı söyledi.

Dünya Su Günü dolayısıyla açıklama yapan Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, toplam enerji üretimimizin yüzde 64’ünü kamu ve özel sektöre ait 560 hidroelektrik santralinden, yani sulardan sağladığımızı söyledi.

Açıklamasında Dünya Su Gününü kutlayan Tonbul, bu yılki temanın “su ve istihdam” olduğunu hatırlatarak, Aralık 2015 verilerine göre 55 milyar khw olan elektrik üretimimizin, 34 milyar khw’ının sularımızdan elde edildiğini belirtti.

Teknik ve ekonomik olarak değerlendirilebilecek tüm hidroelektrik potansiyelin 2023 yılına kadar elektrik enerjisi üretiminde kullanılmasının hedeflendiğini kaydeden Tonbul, "2023 yılına kadar 36.000 MW olan hidroelektrik potansiyelimizin tamamının kullanılacağını öngörüyoruz” dedi. 

SU KAYNAKLARI DOĞRU KULLANILMALI

Tonbul açıklamasında, su kaynaklarının doğru kullanılması gerektiğine de vurgu yaparak, “İnsanlar da dahil pek çok canlıya hayat veren sulak alanların korunmasına yönelik politikalar geliştirilmeli ve bu alanların tahribatının önüne geçilmeli. Su kıtlığı yaşayacağımız bir gelecekte tek sigortamız olan yeraltı sularının bugünkü kullanımı en az düzeye çekilmeli. Bölgedeki su ihtiyacının giderilmesi için farklı bir bölgeden su alınması anlamına gelen havzalararası su transferi son alternatif olarak düşünülmeli çevresel etkileri gözden kaçırılmamalı. Enerji ihtiyacı için barajlar ve benzeri su altyapı projelerinin soysal ve çevresel etkileri mutlaka göz önünde bulundurulmalı. Su kaynaklarının yönetiminde nehir havzası ölçeğinde, tüm dünyadan kabul gören “Entegre Havza Yönetimi” benimsenmeli. Damla sulama gibi modern tarımsal sulama yöntemleri desteklenmeli, kullanımı yaygınlaştırılmalı. Diğer sektörel su kullanımı yeni teknolojilerle desteklenerek daha etkin hale getirilmeli. Suyun miktarının olduğu kadar, canlılara yaşam sunabilmesi adına kalitesinin de güvenliğini sağlamak için gerekli mekanizmalar geliştirilmeli.” dedi.