Tokamak Energy, nükleer füzyon ile temiz elektrik üretecek

Enerji Günlüğü - Tokamak Energy, geliştirdiği Güneş’i taklit eden mini bir nükleer füzyon reaktörü ile 2025 yılına kadar çevreyi kirletmeden elektrik...

Enerji Günlüğü - Tokamak Energy, geliştirdiği Güneş’i taklit eden mini bir nükleer füzyon reaktörü ile 2025 yılına kadar çevreyi kirletmeden elektrik üretmeyi planlıyor.

İngiliz şirketi Tokamak Energy, Güneş’e de gücünü veren nükleer füzyon sayesinde sonsuz miktarda temiz enerji güvenli şekilde üretmeyi hedefliyor. Şirket geliştirdiği Tokamak isimli mini nükleer reaktör ile 2025 yılına kadar karbondioksit salımı olmadan elektrik üretimine geçmeyi hedefliyor. 

Şirket beş aşamalı projesinin Tokamak'ın prototipini oluşturma ve reaktörü tüm yüksek ısı süperkondüktür mıknatıslarıyla inşa etme aşamalarını gerçekleştirmiş durumda. Şu anda kompakt bir Tokamak reaktöründe füzyon ısı düzeyini 2018 yılında 100 milyon dereceye getirmek için çalışıyorlar. 

Projenin başarılı olması halinde mevcut nesil fisyon reaktörlerinden çok daha az atık ile bir enerji kaynağı sağlanacak ve karbon emisyonu olmaksızın elektrik üretecek.

Nükleer füzyon, iki hafif elementin nükleer reaksiyonlar sonucu birleşerek daha ağır bir element oluşturmasıdır. Çekirdek tepkimesi olarak da bilinen bu tepkimenin sonucunda çok büyük miktarda enerji açığa çıkar. Füzyon tepkimeleri Güneş'te her an doğal olarak gerçekleşmektedir. Güneş'ten gelen ısı ve ışık, hidrojen çekirdeklerinin birleşerek helyuma dönüşmesi ve bu dönüşüm sırasında kütle kaybı karşılığı enerjinin ortaya çıkması sayesinde meydana geliyor.

Atomların parçalandığı ve güvenlik ile uzun vadeli atık üzerine endişelere yol açan nükleer fizyona karşılık nükleer füzyon, enerji üretmek için atomların hep beraber erimesini gerektiriyor. (Bu işlem Güneş’te olana benziyor). Geleceğin en önemli ve temiz enerji kaynağı olarak görülen nükleer füzyon ile laboratuar ortamında yapay bir Güneş oluşturup sonsuz enerji elde edilmesi hedefleniyor.