TKİ, Bolu’da bitümlü şeyl üretecek

Bolu’nun Göynük ilçesinde açık ocak işletmeciliğiyle yılda 650 bin ton bitümlü şeyl üretilecek. Üretilen bitümlü şeyl TKİ tarafından sentetik petrol üretimi için kullanılacak.

Enerji Günlüğü - TKİ, işletmelerinde sentetik petrol üretiminde hammadde olarak kullanmak amacıyla Bolu’da bitümlü şeyl üretecek.

Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ) Genel Müdürlüğü tarafından Bolu İli, Göynük İlçesi sınırları içinde 3249229 ruhsat nolu alanda bitümlü şeyl ocağı işletilmesi planlanıyor. 7,5 milyon TL değerindeki proje kapsamında yaklaşık 148 hektarlık alanda kömür tipi kayaç üretilecek. Üretilen bitümlü şeyl, TKİ’nin kendi işletmelerinde sentetik petrol üretilmesinde hammadde olarak kullanılacak. 

Proje alanında bitümlü şeyl yüzeye yakın yataklanmış ve yer yer yüzeye mostra vermiş durumda. Bitümlü şeyl ocağından malzeme alımı açık ocak işletmeciliği delme-patlatma yöntemi ile gerçekleştirilecek. 

Ocakta yılda 2.570.000 ton üretim yapılacak. Bu üretimin 650.000 ton/yılı bitümlü şeyl, 1.920.000 ton/yılı ise dekapaj-pasa malzeme olacak. Elde edilen bitümlü şeyl herhangi bir işleme tabi tutulmadan ve depolanmadan direkt olarak ihtiyaç alanına gönderilecek. Pasa malzeme ise rehabilitasyon çalışmalarında kullanılmak üzere geçici olarak depolanacak.

BİTÜMLÜ ŞEYL NEDİR?

Petrollü şeyl (oil shale) olarak da bilinen bitümlü şeyl, ısıtıldığında petrol ve gaz üreten organik bir kayaç türüdür. Kömür tipi kayaç olarak da nitelendirilen bitümlü şeyl, termik santrallerde yakıt olarak kullanılabiliyor ve bu sayede elektrik üretimi gerçekleştirilebiliyor. Bitümlü şeylin buradan artan kısmı da çimento ve tuğla sanayinde değerlendiriliyor. 

Başta Estonya olmak üzere Çin, Rusya, Ürdün, İsrail, Brezilya, ABD ve Avustralya, bu madenden petrol ve gaz üretiyor.

Enerji Günlüğü