TKİ atıl müşavirlerden bir enerji ordusu kurdu

Enerji Günlüğü - Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ), atıl pozisyondaki müşavirleri özel sektöre verilen kömüre dayalı elektrik santrali projelerinin...

Enerji Günlüğü - Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ), atıl pozisyondaki müşavirleri özel sektöre verilen kömüre dayalı elektrik santrali projelerinin takibinde görevlendirdi. Hem müşavirler atıl kalmaktan kurtuldu hem de bürokratik süreçlerde özel sektörün önü açıldı. 

Enerji Gazetecileri ve Medya Derneği'nin (EGAD) yayınladığı Enerji Press dergisinin son sayısında yer alan bir haberde, TKİ'nin başlattığı ilginç bir uygulamaya yer verildi. Mehmet Kara imzalı haberde Türkiye’nin elektrik üretiminde 2023 yılı için 100 bin MW'lik kurulu güç hedeflediği, bunun da 58 bin MW’ye yakın mevcut kurulu gücün neredeyse ikiye katlanması anlamına geldiği belirtildi. Bu güç artışı için hükümetin özellikle yenilenebilir ve yerli kaynakların kullanılmasını hedeflediği, bu politikanın hayata geçirilmesinde önceliğin yerli kömüre verildiği kaydedildi. Haberin devamı şöyle:

TKİ SAHAYI VERİP KENARA ÇEKİLMİYOR

Yerli kömürün elektrik üretimine kazandırılması için en kritik görevi üstlenmiş durumdaki kurum ise Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü. TKİ, bir yandan elindeki kömür sahalarını santral kurma şartıyla özel sektöre devretmek üzere ihaleler açarken, bir yandan da yeni sahalar geliştiriyor.

Hükümet de, bu çalışmaların uzun vadede de sürdürülebilmesi için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın talimatıyla TKİ’ye bu konuda yeni kömür sahaları devredilmesini sağlıyor.

TKİ Genel Müdürü Mustafa Aktaş, “Biz kömür sahalarıyla ilgili ihaleyi özel sektöre verip de kenara çekilmiyoruz, takibini de yapıyoruz” diyor.

ATIL MÜŞAVİRLERDEN ÖZEL ENERJİ ORDUSU

Yani TKİ, bir yandan elindeki kömür sahalarını santral kurma şartlı olarak özel sektöre devretmeye devam ederken, bir yandan da bu santrallerle ilgili süreci izlemeye devam ediyor. Hatta TKİ bu iş için özel bir formül geliştirmiş; Atıl müşavir kadrosundan resmen bir “özel enerji ordusu” kurmuş.

Kurum’da 30'un üzerinde müşavir kadrosu bulunduğunu belirten Mustafa Aktaş, “Aslında müşavir sıfatı çok afilidir. Fakat müşavirler genellikle, daha önce aktif görevde bulunmuş, şu ya da bu şekilde aktivitesini yitirmiş arkadaşlar grubudur. Herhangi bir aktif işi olmayan, sadece genel müdürün zaman zaman bir projede, bir uygulamada, ya da bir komisyonda değerlendirmesi şeklinde hizmet veren arkadaşlar grubudur” diyor. Aktaş, işte bu atıl insan kaynağı malzemesini nasıl değerlendirdiklerini şöyle anlatıyor:

“Ben hepsine birer iPad aldığım bu arkadaşları toplayıp özetle şunları söyledim: Geçmişte aktif görevlerde çalıştınız. Bu aktif görevleriniz şu ya da bu şeklide yol kazasına uğradı. Rayların öbür tarafında kaldınız. Biz de o tarafta olabilirdik. Sizin dağarcığınızdaki bilgi birikimi sizi rahatsız ediyor. Boşlukta ne yapacağınızı bilemiyorsunuz, hükümetler kurup hükümetler yıkabiliyorsunuz. Bu sizleri rahatsız ediyor. Ben sizleri bilgi birikimlerinizi değerlendirmek adına bu tür projelerde beşer beşer görevlendireceğim.”

PROJELERİN TAKİBİNDE GÖREV ALACAKLAR

Bunu uygulamaya başladıklarını anlatan Aktaş, şu anda bazı müşavir arkadaşlarının özel sektörün bürokraside yaşadığı sıkıntıları aşmak için görevlendirilmiş durumda olduğunu belirtiyor. Aktaş, bu müşavirlerin şu anda neler yaptıklarını ve yapacaklarına ilişkin şu örnekleri veriyor:

"Bizim açtığımız ihaleleri kazanıp kömür sahalarını değerlendirecek özel sektör firmaları, bu projeleri hayata geçirirken Çevre Bakanlığı'nda mı bir sıkıntı yaşadı, oradaki problemi nasıl hallederiz diye bakacaklar. Hazine'de, Maliye'de mi bir sıkıntı yaşadı, bu müşavir arkadaşlar onları da aşmaya çalışacaklar. Kendi boylarını aşan konularda bize haber verecekler, biz aşmaya çalışacağız. Biz de kendi boyumuzu aşan konularla karşılaştırdığımızda, Sn. Bakanımız’ı bilgilendireceğiz. Zaten bakanımız çok duyarlı bu projelere. İlla ki bu projelerin hayata geçmesi için gayret sarf edeceğiz.”

ÖZEL SEKTÖRE YETİŞMİŞ ELEMAN İHRACI

TKİ’den özel sektöre uzman ihracı TKİ müşavirlerinin bu işleri yaparken özel sektör tarafından yakından tanımış olacağına işaret eden Mustafa Aktaş, kendilerine özel sektördeki firmaların bu uzmanlara “gel bizim saflarımıza katıl” diyebileceğini belirtiyor. Özellikle kömür madenciliği alanında kamunun dışında bilgi birikimine sahip çok fazla insan olmadığına dikkat çeken TKİ Genel Müdürü Mustafa Aktaş, “Ülkenin en büyük sıkıntısı insan kaynakları. Bunu ülkenin ciddi anlamda ele alması gerekiyor. Bu üç arkadaşımız öbür tarafa geçerse, kamudan özel sektöre bir kan akışı sağlamış olacağız. Know How boşa gitmemiş olacak” diyor.

ESKİ MÜŞAVİRLER TKİ'Yİ DE MOTİVE EDECEK

TKİ Genel Müdürü Mustafa Aktaş, kurumdaki müşavirlerin özel sektöre geçmesinin gerek kuruma, gerekse özel enerji sektörüne ciddi olacağını şu sözlerle dile getiriyor:

“Böylece daha önce kızağa alınmış pozisyondaki müşavir arkadaşımız bir bakacak ki, pasifize edildiği bir durumdan çıkıp tam anlamıyla aktif hale gelmiş. Kendine güveni gelecek, işe yaradığının yeniden farkına varacak. Özel sektör de işe yarar, birikimli, çok değerli bir adama sahip olacak. Bizim de müşavir sirkülasyonumuz sağlanmış olacak. Daha sonra o firma diyecek ki, o kurumu tanıyorsun, onlarla sen iletişim sağla. Hatta bu sayede ben de özel sektöre geçmiş bu arkadaşlarımdan yanlış giden bir şey varsa onları rahatlıkla öğrenebileceğim. Böylece bizim taraftaki arkadaşları daha sonuç alıcı çalışma yapmaya yönlendirebileceğim. Böylece işler daha sağlıklı yürümüş olacak. Yani bu iş kamuda kalanları da motive etmiş olacak bu iş.”