Enerji Günlüğü - Termik santrallerin atık ısıları değerlendirilerek, Türkiye'nin enerji ithalatı yılda 1.8 milyar lira azaltılacak.
Enerji ithalatını azaltmak amacıyla yapılan çalışmalara her gün bir yenisi ekleniyor. Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ), TÜBİTAK ve Yıldız Teknik Üniversitesi işbirliğiyle Termik Santral Atık Isılarını Faydaya Dönüştürme Projesi (TSAD) geliştirildi. Enerji verimliliğini artırmayı amaçlayan projeye göre, söz konusu tesislerdeki ısı iletimi, ısı yalıtımlı kanallar aracılığıyla yapılacak. Isı kanalları ve bu kanallara bağlı aktarma istasyonları ve pompa sistemlerinin dışında maliyet gerektirmemesi nedeniyle konut ve tesisler çok daha ucuz bir şekilde ısınabilecek. Sistem maliyeti ise belediyeler tarafından ısı kullanımı oranında tüketicilere 10 ya da 20 yıllık vadelerle yansıtılacak. Bu maliyetler dışında başka bir bedel ödenmesi gerekmediğinden çok daha düşük fiyata ısınma sağlanacak.
21.3 MİLYON MWth/YIL ISI İHTİYACINI KARŞILAYACAK
Projede termik santral atık ısılarıyla 620 bin konut ile 7 milyon m2 sera ve endüstri tesisinin toplam 21,3 milyon MWth/yıl ısı ihtiyacının karşılanması planlanıyor. Bu da, yapılan hesaplamalara göre Türkiye'nin yıllık 1.8 milyar TL’lik enerji ithalinden kurtulması anlamına geliyor.
Isınma ihtiyacının fosil yakıtlar yerine atık ısıdan karşılanması nedeniyle önemli miktarda çevre kirliliği de önlenmiş olacak. TSAD projesi ile Karbondioksit (CO2) emisyonunda yılda 2 milyon 400 bin ton ve Kükürt dioksit (SO2 ) emisyonunda yılda 7 bin 600 ton azalma sağlanacak.
İLK UYGULAMA ORHANELİ’DE BAŞLADI
Proje kapsamında ilk uygulama Bursa Orhaneli Termik Santralinde gerçekleşti. Santral ile Karıncalı Belediyesi arasında yapılan Isı Sözleşmesi doğrultusunda evlere ısı verilmeye başlandı. Öte yandan yıl sonuna kadar Soma Belediyesi’ne bağlı 8 bin 100 eve Soma Termik Santralı tarafından ısı verilecek. 3 yıl içerisinde bu sayı 22 bine çıkacak. TSAD projesi önümüzdeki yıllarda EÜAŞ’a bağlı diğer Termik Santrallerde de uygulanması durumunda atık ısıdan faydalanacak konut sayısı 620 bine ulaşacak. Atık Isı Sistemi Almanya, İtalya ve Fransa başta olmak üzere pek çok Avrupa ülkesinde yaygın olarak kullanılıyor.