Enerji Günlüğü - TENMAK Mal ve Hizmet Alım Yönetmeliği yayımlandı. Kuruluşun yaptığı mal ve hizmet alım işleri ile yapım işlerinde üstleniciler fiyat farkı alabilecekler.
Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu Ar-Ge Projeleri Kapsamında Gerçekleştirilecek Mal ve Hizmet Alımları ile Yapım İşlerinde Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik; Türkiye Enerji Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) tarafından yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yönetmelik TENMAK bünyesinde yürütülen Ar-Ge projeleri kapsamında gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile bu projelerle doğrudan bağlantılı olan ve projenin yürütülmesi için zorunluluk arz eden yapım işlerinde uygulanacak usul ve esasları belirlemeyi amaçlıyor.
TENMAK ihalelerde; saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenilirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumlu olacak. Ayrıca TENMAK ihalelerinde; aralarında kabul edilebilir doğal bir bağlantı olmadığı sürece mal alımı, hizmet alımı ve yapım işleri bir arada ihale edilmeyecek. Bütünlük arz eden mal veya hizmet alımları ile yapım işleri ise kısımlara bölünemeyecek.
5 KİŞİLİK İHALE KOMİSYONU
TENMAK ihalelerinde ihale komisyonu biri başkan, ikisi ihale konusu işin uzmanı ve biri muhasebe veya mali işlerden sorumlu personel olmak üzere en az beş ve tek sayıda kişiden oluşacak.
TENMAK tarafından desteklenen Ar-Ge projeleri kapsamında yapılacak ihaleler için oluşturulacak ihale komisyonlarında, proje yöneticisi/yürütücüsü ile birlikte araştırmacı niteliklerini haiz en az bir proje personeli, ihale konusu işin uzmanı olarak görevlendirilecek. Ancak proje yöneticisi/yürütücüsü, aynı zamanda projenin harcama yetkilisi ise ihale komisyonlarında görev alamayacak.
DOĞRUDAN TEMİN KOŞULLARI
TENMAK ihalelerini açık usul; belli istekliler arasında ihale usulü; rekabetçi müzakere usulü veya pazarlık usulü ile yapabilecek; ancak aşağıdaki hallerde ihale yoluna başvurmadan, doğrudan temin yoluna da gidebilecek.
- İhtiyacın sadece belirli bir gerçek veya tüzel kişi tarafından karşılanabileceği haller ile sadece gerçek veya tüzel tek kişinin ihtiyaçla ilgili özel bir hakka sahip olduğu hallerde
- Mevcut mal, ekipman, teknoloji veya hizmetlerle uyumun ve standardizasyonun sağlanması için ihtiyaç duyulan mal ve hizmetlerin süresi üç yılı geçmeyecek sözleşmelerle ilk alım yapılan gerçek veya tüzel kişiden alınması halinde
- İhtiyaca uygun taşınmaz mal alımı veya kiralanması halinde
- İhtiyacın kamu kurum ve kuruluşları ile vakıf yükseköğretim kurumlarından temin edilmesi hallerinde
- Yaklaşık maliyeti, büyükşehir belediyesi sınırları dâhilinde bulunan idareler için belirlenen parasal limitin on katını aşmamak üzere Yürütme Kurulu tarafından belirlenecek parasal limite kadar olan mal ve hizmet alımları ile yapım işlerinde
- Özelliğinden ve belli süre içinde kullanılma zorunluluğundan dolayı stoklanması ekonomik olmayan sarf malzeme alımlarında
- Yurt içinden temin edilemeyen veya nitelik ve standartları itibarıyla yurt dışından temin edilmesi zorunlu olan mal ve hizmet alımları ile bu amaçla alınacak gümrük müşavirliği hizmetlerinde.
TENMAK, düzenlediği ihalelerde yerli istekliler lehine %25’e kadar fiyat avantajı uygulayabilecek.
FİYAT FARKI VE SÖZLEŞMELERİN FESHİ
TENMAK imzaladığı sözleşmelerde; enflasyon, kur hareketleri ve küresel hammadde fiyatlarındaki olağan dışı artışlardan etkilenen üstlenicileri korumak amacıyla fiyat farkı verebilecek. Gerçekleşmesi %15’i aşmamış sözleşmelerin feshi de mümkün olacak.
Yönetmelik uyarınca 01 Nisan 2022 tarihinden önce, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından yapılan ihaleler ile Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan; 08 Nisan 2022 tarihi itibarıyla devam eden (kabulü/geçici kabulü onaylanmamış olan) mal ve hizmet alımlarına ilişkin TL üzerinden yapılan sözleşmelerde ek fiyat farkı hesaplanabilecek.
01 Ocak 2022 ile 31 Aralık 2023 tarihleri arasında (bu tarihler dâhil) gerçekleştirilen kısımlar için, ihale dokümanında fiyat farkı hesaplanmasına ilişkin hüküm bulunanlarda, sözleşmesine göre hesaplanan fiyat farkı tutarı artırılabilecek.
İhale dokümanında fiyat farkı hesaplanmasına ilişkin hüküm bulunmayanlar ile hüküm bulunmakla birlikte sadece girdilerin bir kısmı için fiyat farkı hesaplananlarda, hesaplanmayan kısımlar için de fiyat farkı hesaplanabilecek.
01 Ocak 2022 ile 31 Mart 2022 tarihleri arasında (bu tarihler dâhil) gerçekleştirilen kısımlar için, ihale dokümanında fiyat farkı verilmesine ilişkin hüküm bulunup bulunmadığına bakılmaksızın ek fiyat farkı hesaplanabilecek.
01 Ocak 2022 tarihinden önce ihale edilen mal ve hizmet alımlarına ilişkin TL üzerinden yapılan sözleşmelerden, 15 Nisan 2022 tarihi itibarıyla gerçekleşme oranı ilk sözleşme bedelinin %15’ine (bu oran dâhil) kadar olanlar, yüklenicinin başvurusu halinde feshedilip tasfiye edilebilecek.