Temmuz’da 16 enerji projesi yatırım teşvik belgesi aldı

Temmuz ayında 16 enerji yatırımına teşvik belgesi verildi. Madencilikte 5 proje teşvik belgesi aldı; 81 enerji projesinin belgesine vize verildi; 3 enerji projesinin teşvik belgesi ise iptal edildi. 

Enerji Günlüğü - Temmuz ayında 16 enerji yatırımına teşvik belgesi verildi. Madencilikte 5 proje teşvik belgesi aldı; 81 enerji projesinin belgesine vize verildi; 3 enerji projesinin teşvik belgesi ise iptal edildi. 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 2019 yılının Temmuz ayında çeşitli sektörlerde toplam 450 projenin yatırım teşvik belgesi almaya hak kazandığını duyurdu. Teşvik verilen projelerden 16’sı enerji sektörüne; 5’i ise madenciliğe yönelik projeler oldu. Temmuz 2019’da yatırım teşvik belgesi alan projelerin toplam yatırım tutarı ise 8.618.402.157 TL oldu. Yatırım teşvik belgesi alan projeler tamamlandığında toplam 16.911 kişi için yeni istihdam imkânı yaratılmış olacak. 2019 yılının Temmuz ayında enerji sektöründe 81 projenin tamamlama vizesi yapıldı ve 3 projenin yatırım teşvik belgesi ise iptal edildi. 

Madencilik sektöründe yatırım teşvik belgesi alan projelerden en yüksek yatırım tutarı olanı, 26.000.000 TL ile yerli sermayeli Lütfi Takavcı Maden İthalat İhracat Taahhüt Sanayi ve Ticaret AŞ’nin, Konya’da bulunan, 45 yeni istihdam yaratacak, 956m2/yıl kapasiteli, tevsi nitelikli mermer levha üretim projesi oldu. Projeye verilecek teşvik paketi; 7 yıl sigorta primi işveren hissesi, %80 vergi indirimi, %40 yatırım katkı oranı, faiz desteği ve KDV istisnasını kapsıyor. 

EN YÜKSEK TEŞVİK AKMERCAN DOĞALGAZ’IN PROJESİNE
Enerji sektöründe ise teşvik belgesi verilen projeler arasında yatırım tutarı en yüksek olan proje, 319.810.000 TL ile Akmercan Mardin Doğalgaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret AŞ’nin Mardin’de gerçekleştireceği, 30 yeni istihdam yaratacak olan, komple yeni yatırım nitelikli, gaz yakıtların dağıtım hizmetleri projesi oldu. Akmercan Doğalgaz’ın projesine verilen teşvik paketinde 10 yıl sigorta primi işveren desteği, 10 yıl gelir vergisi stopajı desteği, 10 yıl sigorta primi desteği, %90 vergi indirimi, %50 yatırıma katkı oranı, KDV istisnası, yatırım yeri tahsisi ve faiz desteği bulunuyor. 

RES ANATOLİA’NIN PROJESİ İKİNCİ
Akmercan Doğalgaz’ın projesini; RES Anatolia Holding AŞ tarafından muhtelif illerde kurulacak olan, 239.750.000 TL yatırım tutarına sahip, komple yeni yatırım nitelikli, 65MW/yıl kapasiteli, rüzgar enerjisinden elektrik üretimi projesi takip etti. RES Anatolia’nın teşvik paketi gümrük vergisi muafiyeti ile KDV istisnasını kapsıyor. 

ESA BİYOGAZ'IN PROJESİ ÜÇÜNCÜ OLDU
118.066.308 TL’lik yatırım tutarıyla Esa Biyogaz Enerji Üretim AŞ’ye ait İzmir’de kurulması planlanan 6MW/yıl gücünde ve komple yeni yatırım nitelikli, 10 adet yeni istihdam yaratacak, biyokütleye dayalı elektrik santrali projesi, enerji sektöründe yatırım teşvik belgesi alan yatırım tutarı en yüksek üçüncü proje oldu. Esa Biyogaz AŞ’nin teşvik paketinde de gümrük vergisi muafiyeti ve KDV istisnası bulunuyor. 

Yiğit Beton Hafriyat Otomotiv Nakliyat Turizm Sanayi Ltd Şti’nin Muğla’da kuracağı elektrik üretim projesinin KDV istisnasını kapsayan yatırım teşvik belgesi, Uçkuner İnşaat Taahhüt Turizm Pazarlama ve İnşaat Malzemeleri Ticaret Ltd Şti’nin yine Muğla’da kurmayı planladığı, güneş enerjisi santrali projesinin KDV istisnasını kapsayan yatırım teşvik belgesi ve Vati Danışmanlık Mühendislik İnşaat Enerji Üretim ve Ticaret AŞ’nin Adıyaman’da gerçekleştirmeyi planladığı güneş enerjisi santrali projesinin KDV istisnası ve gümrük vergisi muafiyetini kapsayan yatırım teşvik belgesi ise iptal edildi. 

Bakanlık, enerji sektöründe 81 projenin yatırım teşvik belgeleri için de tamamlama vizesi yaptı.